Erdoğan'ın 'konut müjdesi' ne anlama geliyor: Zengin ev alacak, faturasını enflasyon olarak fakirler ödeyecek

“Zaten parası olanlara ev almayı teşvik edici bir imkân sağlanıyor. Amaç inşaat sektörünü hareketlendirmek. Zengin ev alacak, faturasını enflasyon olarak fakirler ödeyecek”

Erdoğan'ın 'konut müjdesi' ne anlama geliyor: Zengin ev alacak, faturasını enflasyon olarak fakirler ödeyecek

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yine bir ‘müjde’ olarak duyurduğu konut kredisi paketi, hem emlakçılara hem de ekonomistlere göre zenginlerin yararlanabileceği bir kampanya. Fatura ise yine açlıkla ve yoksullukla boğuşan halkın sırtına yüklenecek.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde merkezi yerlerde 2 milyon liraya sıfır daire bulmanın çok zor olduğunu söyleyen İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, “Bu fiyata 1+1 bulunabilir. İnsanlar 10 yıl boyunca küçük evde oturup aylık 20 bin lira kredi mi ödeyecekler?” diye sorguladı. Benzer kredi desteklerinin 2019 ve 2020 yıllarında da yapıldığını hatırlatan Aşa, “2019’da ev fiyatları yüzde 50 artmıştı. O zaman 1.5 milyon konut stoku vardı. 2020’de ise stokun da azalmasının etkisiyle yüzde 100 artmıştı. Şimdi kampanya açıklandığı akşam yüzde 30 artışları gördük” dedi.

Cumhuriyet’in haberine göre; Ankara Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Hakan Akçan da “İlk gecede ev fiyatları yüzde 15-30 arttı” dedi.

“ZENGİN EV ALACAK, FATURASINI ENFLASYON OLARAK FAKİR ÖDEYECEK”

Dünya sıkılaştırıcı para politikası uygularken ucuz kredi ile TL dağıtmanın enflasyonu artıracağını söyleyen ekonomist Dr. Artunç Kocabalkan ise “Zaten parası olanlara ev almayı teşvik edici bir imkân sağlanıyor. Amaç inşaat sektörünü hareketlendirmek. Zengin ev alacak, faturasını enflasyon olarak fakirler ödeyecek” diye konuştu.

‘AÇIZ’ DİYENE ‘BETON YİYİN’ YANITI

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) kurucusu ve Yeditepe Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, ise hükümetin açız diyene konur kredisi ‘müjdesiyle’ ‘Beton yiyin’ yanıtını verdiğini ifade etti. Ulusoy hükümetin bu hamlesini “A: Açız, enflasyon altında ezildik. B: Ucuz konut kredisi verelim. Beton yiyin” ifadeleriyle yorumladı.

“TOKİ’YE İŞ YAPAN KAMU MÜTEAHHİTLERİ MEVCUT PROJELERİNİ BİLE BİTİREMİYOR, BİZE DE SORULMALI”

Uygulamanın müteahhitlere de çok faydası olmayacağını söyleyen İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, “Müteahhitlerin asıl sorunu üretim maliyetleridir. Bu düşmeden piyasa rahatlamaz. Şimdi, sabit fiyat garantisine destek verileceği söyleniyor ama resmi enflasyonun yüzde 70 olduğu bir ortamda, kim sabit fiyat garantisi verebilir ki? TOKİ’ye üretim yapan kamu müteahhitleri mevcut projelerini bitiremiyorlar fark verilmediği için. Bu gibi kampanyalar yapılırken sektöre de danışılmalı” dedi.