Erdoğan'ın adaylığı tartışmasına Kılıçdaroğlu'ndan yeni açıklama

Kılıçdaroğlu, erken seçime gidildiğinde Erdoğan'In yeniden aday olabileceğini belirterek, "Eğer seçim normal zamanında yapılırsa Erdoğan üçüncü kez aday olamaz. Benim kastım Meclis’in erken seçim kararı alması halinde Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığına bir engel olmadığıdır" dedi.

Erdoğan'ın adaylığı tartışmasına Kılıçdaroğlu'ndan yeni açıklama

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3. kez aday olamayacağı yönündeki tartışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Halktv.com.tr’den Fikret Bila’ya konuşan Kılıçdaroğlu, “Kötü yönetim, israf, adaletsizlik Türkiye’yi maalesef bu noktaya getirdi. Türkiye’de Saray soygunu yapılıyor. Erdoğan gerçekten israfı önleyecekse, adaleti getirmek istiyorsa orta sınıfı koruyacaksa zamları geri almalıdır. Eğer bunu yapamıyorsa en azından makul bir düzeye çekmelidir. Çünkü vatandaşı bu zam yükünü taşıması mümkün değildir. Saray etrafındaki 5’li çeteyi imkan sağlanmasının faturasını halk ödüyor” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Erdoğan’ın üçüncü kez aday olmasına itirazımız olmaz” sözüne gelen eleştirilere de değindi. Anayasanın bir kişinin ancak iki kez cumhurbaşkanı seçilebileceğine ilişkin hükmünü hatırlatan Fikret Bila, “Anayasa’ya aykırı olsa da Erdoğan’ın 3. kez adaylığına itiraz etmeyecek misiniz?” sorusunu yöneltti.

Seçimin normal zamanda yapılması durumunda Erdoğan’ın Anayasa’ya göre aday olamayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Benim kastım Meclis’in erken seçim kararı alması halinde Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığına bir engel olmadığıdır” dedi.

Devlet Bahçeli’nin çıkışına da dikkat çeken Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Elbette Anayasanın hükmü açık. Eğer seçim normal zamanında yapılırsa Erdoğan üçüncü kez aday olamaz. Benim kastım Meclis’in erken seçim kararı alması halinde Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığına bir engel olmadığıdır. Yoksa zamanında seçim yapılırsa aday olmasına Anayasa engeldir. Bunu bildiği için Devlet Bahçeli de ‘Erdoğan’ın adaylığı için yasal düzenleme yapılması gerekiyorsa elimizden gelen gayreti gösteririz’ dedi. O da zamanında bir seçimde üçüncü kez aday olamayacağını biliyor, onun için böyle konuşuyor. Ama biz erken seçim istiyoruz. Hem de hemen. Erken seçim olsun ve Erdoğan karşıma çıksın, O’nu sandıkta göndereyim. Siyasi olarak çağrım budur. Halkın zamanında seçimi bekleyecek hali kalmadı. Hemen erken seçim kararı alınmalı ve Erdoğan sandıkta gönderilmelidir. Benim talebim ve kastım budur”