Erdoğan'ın 23 Nisan törenine katılmamasına ilişkin Şentop'tan açıklama

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anıtkabir'deki 23 Nisan törenine ve TBMM'de 23 Nisan Çocuk Özel Oturumuna katılmaması Meclis'te tartışma yarattı.

Erdoğan'ın 23 Nisan törenine katılmamasına ilişkin Şentop'tan açıklama

2014 yılında Cumhurbaşkanı seçilen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın o tarihten bu yana Anıtkabir’de düzenlenen 23 Nisan törenlerine katılmaması Meclis’te tartışma konusu oldu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, konuya dair söz alarak, “Cumhurbaşkanı’nın ilk önce milletvekillerinin önünde Anıtkabir’de bizim önümüzde durması gerekirdi. Bugün, bu Meclis iradesi burada tecelli ederken ve bugünü kutlarken Cumhurbaşkanlığı koltuğunun boş bırakılmaması gerekirdi. Milletvekillerinin burada, Meclis’te, bu egemenlik bayramını kutlarken Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan kişinin, İstanbul’da ayrı bir program yaparak, millet iradesine saygısızlık yapmaması gerekirdi. Bunu şiddetle kınıyorum” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da, “Uzun zamandır, herhalde 10 yıl kadar vardır, bayramlarla ilgili bir düzenleme yapılmıştı. 23 Nisan’da Anıtkabir’de yapılan törenlere, Meclis Başkanı’nın başkanlığında heyet gidiyor. Diğer bayramlar için ayrı düzenlemeler var. Cumhuriyet Bayramı’nda Cumhurbaşkanı’nın öncülüğünde gidiliyor” diye konuştu.

Özkoç, tekrar söz alarak, “Kayıtlara geçsin diye söylüyorum, Türkiye Cumhuriyeti’nin gerçek Cumhurbaşkanı ‘Beni kimse milletimin önünde Atatürk’e ve Meclis’e saygı duymaktan men edemez’ diyerek bu yasayı göndermesini bekliyorum” dedi.

AKP sıralarından, bunun üzerine Özkoç’a “Asıl saygısız sensin” tepkisi yükseldi. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan,  “23 Nisan’da, Meclis Başkanlığı’nın öncülüğünde Anıtkabir’e gidildiği, diğer törenlerde Sayın Cumhurbaşkanı öncülüğünde gidildiği hepimizin bildiği bir hakikat. Her 23 Nisan’da Meclis Başkanımızın başkanlığında Anıtkabir’e giderler. Bugünün ruhuna yakışmayan bir tarz. Bize saygınız yok buna alıştık. Ama yanınızda Sayın Genel Başkanınız var, ona da mı saygınız yok? Önce kendi Genel Başkanınıza saygı duyun. Sonra tüm millete saygı duyun” diye konuştu.