Erdoğan ve Putin'den Suriye açıklaması

Erdoğan, Putin'in daveti üzerine günübirlik çalışma ziyareti kapsamında Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Soçi kentine gitti.

Erdoğan ve Putin'den Suriye açıklaması

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Soçi’de bir araya geldi. İkili zirvede görüşülecek konu başlıklarını sıralayan Putin, “Suriye krizi başta olmak üzere bölgesel konuları da ele alacağız. Türkiye buradaki durumun normalleşmesine ciddi katkı sağlıyor” dedi. Rus lider, “Türkiye sadece doğalgaz sevk etmiyor, Avrupa’daki tüketicilere de gazımızı aktarıyor. Avrupa’daki tüketiciler, Rus gazını Türkiye’den alabildikleri için Türkiye’ye minnettar olmalılar. Türkiye’ye sıkıntı çekmeden petrol, kömür ve doğalgaz ihraç ediyoruz” diye konuştu.

Erdoğan ise “Ben de çok çok teşekkür ediyorum. Heyetlerimizin Türkiye’deki görüşmeleri de verimli geçti. Birçok konuları ele aldılar, bizim bu konulardan sonra buna bir nokta koymamız, Türkiye-Rusya ilişkilerinde çok farklı bir sayfayı da açacaktır. Gerek enerjide, gerek Karadeniz hattının tahılda, buradan atılan adımlar, turizmde yapılan görüşmeler, ulaşımla ilgili atılan adımlar, bütün bunlarla beraber bölgedeki bazı adımların atılması, bunlar bizim de bugün ikili görüşmeyi yaparak Türkiye-Rusya’nın bölgede oynadığı rolü ortaya koyması bakımından çok önemli. Suriye’deki gelişmeleri de ele almamız bölgeye ayrıca rahatlama getirecektir. Terörle mücadelede dayanışmamız önem arz ediyor. Bugün dünyanın gözü Soçi’de. Acaba ne görüştüler, ne yaptılar, burayı takip ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Akkuyu konusu büyük önem arz ediyor. Enerji alanında Akkuyu konusunu sizlerle bir noktaya getirmemiz, karara bağlamamız, Akkuyu’daki süreci ertelemeye fırsat vermeyecektir. Belirlenen takvimin işlemesi ve Akkuyu’nun belirlenen zamanda bitirilmesi çok büyük önem arz ediyor. Türkiye’nin enerji temininde yüzde 10 potansiyelini Akkuyu Santrali temin edecek” dedi.

Erdoğan’a Soçi ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan eşlik ediyor.