Erdoğan: Ukrayna'ya bol bol nasihat çekiyorlar, nasihatle bir yere varmak mümkün değil

Erdoğan cuma namazı çıkışı Ukrayna gündemi ile ilgili konuştu.

Erdoğan: Ukrayna'ya bol bol nasihat çekiyorlar, nasihatle bir yere varmak mümkün değil

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa ve batı ülkelerinin; Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri harekata karşı aldıkları tutumu eleştirdi. Erdoğan, “Şu anda Avrupa Birliği ve bunun yanında batıcı bütün zihniyetler maalesef ciddi kararlı bir duruş sergilemediler. Hepsi Ukrayna’ya bol bol nasihat çekiyorlar. Tabi bu nasihatle bir yere varmak mümkün değil” dedi.

Erdoğan, İstanbul Üsküdar’da kıldığı Cuma namazı sonrasında yaptığı açıklamada; Rusya’nın Ukrayna’ya askeri harekat düzenlemesine dair Avrupa ülkelerinin aldığı tavrı eleştirdi. Nasihatle bir yere varmanın mümkün olmadığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

SIRADAN BİR KINAMA CÜMBÜŞÜNE DÖNMEMELİ

“Saat 17.00’de toplantımızı yapacağız ve bu toplantıda liderlerin kanaatlerini görüşeceğiz. Onların da kanaatlerinin yanında bizim bugüne kadar NATO’nun tavrıyla alakalı tavrımız, biliyorsunuz çok net açıktı. Yani, sıradan bir kınama cümbüşüne dönmemeli. Daha kararlı bir adım, NATO’nun atması gerekirdi. Bu konuyla ilgili olarak sayın Genel Sekreter Stoltenberg’le yaptığımız net görüşmelerimiz var. Bu görüşmelerde de NATO’nun tavrı konusunda belirlediğimiz tavrımızı onlara da iletmiştik. Bugünkü toplantıda da tüm liderlerin duruşunu görerek biz de kendilerine duruşumuzu açıklayacağız.

“NE DOSTLUĞA NE DAYANIŞMAYA SIĞMAZ”

Parti sözcümüzü yapmış olduğu açıklama çok açık ve net. Şu anda Avrupa Birliği ve bunun yanında batıcı bütün zihniyetler maalesef ciddi kararlı bir duruş sergilemediler. Hepsi Ukrayna’ya bol bol nasihat çekiyorlar. Tabii bu nasihatle bir yere varmak mümkün değil. Yani ne yaptınız? Ne yapıyorsunuz? Ne yapacaksınız veya attığınız bir adım var mı? Buna baktığınız zaman atılan herhangi bir adım yok ve bugünkü NATO zirvesini bu konuda ne gibi adımlar atıyorsunuz veya atacağız? Bunu konuşacağız. Yoksa bol bol nasihat çekmek bol bol kınamak böyle bir yani adeta Karagöz Hacivat cümbüşüne bu işi döndürmemek gerekir ve bu konuda da bugüne kadar bol bol nasihat çeken batı, şu anda da hala bu nasihatlerine devam ediyor. Temenni ederim ki bugünkü NATO zirvesi daha kararlı bir duruş ortaya koymak suretiyle… Çünkü, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin hemen hemen tamamına yakını NATO ülkesi ama hala bir duruş, bir kararlılık ortaya konmayınca bu tabi Zelenskiy’nin de ifadesiyle ‘sadece bize nasihat veriyorlar, herhangi bir destek vermiyorlar’ dediği gibi bir duruş ortaya koyuyor ki bu ne dostluğa ne dayanışmaya sığmaz.”