Erdoğan: Rusya'nın saldırısını kabul etmiyor, Ukrayna halkını takdir ediyoruz

“Montrö Sözleşmesi'nin ülkemize verdiği yetkiyi krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız. Biz Ukrayna'nın egemenlik, siyasi bütünlük ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesinden yanayız. Rusya'nın saldırısını kabul edilemez görüyor ve Ukrayna halkının mücadelesini takdir ediyoruz”

Erdoğan: Rusya'nın saldırısını kabul etmiyor, Ukrayna halkını takdir ediyoruz

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan kabine toplantısı sonrası Ukrayna ve elektrik faturaları konuları hakkında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan konuşmasında, ABD ve Avrupa’nın tavrını dirayetsiz olarak kayda aldığını belirtirken, “Türkiye BM, NATO ve AB başta olmak üzere içinde yer aldığı kurumlar ve ittifaklar çerçevesindeki sorumluluklarını yerine getirmiştir, bundan sonra da yerine getirecektir. Kendi milli çıkarlarımızdan elbette ödün vermeyeceğiz. Bölgesel ve küresel dengeleri de ihmal etmeyeceğiz. Bunun için ne Ukrayna’dan ne Rusya’dan vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

“SALDIRIYI KABUL EDİLMEZ GÖRÜYORUZ”

Konuşmasında Montrö Sözleşmesi’ne de değinen Erdoğan, “Montrö Sözleşmesi’nin ülkemize verdiği yetkiyi krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız. Biz Ukrayna’nın egemenlik, siyasi bütünlük ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesinden yanayız. Rusya’nın saldırısını kabul edilemez görüyor ve Ukrayna halkının mücadelesini takdir ediyoruz” dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

ABD ve Avrupa’nın dirayetsiz tavrı ibretlik bir vaka olarak kayıtlarımıza aldık. Bunlar bizim sınırlarımız tehdit altında iken tecrübe ettiğimiz hususlardı. Tabii bu süreçte bizim için önemli olan kendi duruşumuzdur. Türkiye BM, NATO ve AB başta olmak üzere içinde yer aldığı kurumlar ve ittifaklar çerçevesindeki sorumluluklarını yerine getirmiştir, bundan sonra da yerine getirecektir. Kendi milli çıkarlarımızdan elbette ödün vermeyeceğiz. Bölgesel ve küresel dengeleri de ihmal etmeyeceğiz. Bunun için ne Ukrayna’dan ne Rusya’dan vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz.

Siyasi ekonomik ve askeri ittifaklarımızdan vaz geçmiyoruz. İnsani hassasiyetlerimizi diğer mülahazaların üzerinde tutuyor, bölgemize gelen onca sığınmacıyı barındırmaya devam ediyoruz. Tüm mazlum coğrafyalarla ilişkilerimizi sıkı tutuyoruz. Hiç kimseyi, toplumu, devleti yüz üstü bırakmıyoruz.

Rusya – Ukrayna krizi hakkında konuşan Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Dünya köklü bir değişim sürecinden geçiyor. Asırlık geçmişe sahip küresel yönetim sistemi çökmektedir. Sistemin temelini oluşturan dünya savaşları hak arama değil paylaşım mücadeleleridir. Biz bu mücadele masada değil menüde yer alan milletlerden biriydik. Cumhuriyetimizi kurarak bu zor dönemde çok ağır bedeller ödedik.

Suriye’de 11. yılına giren trajedi, Afganistan, Irak, Bosna, Ruanda, Arakam, Libya’da dökülen kanların, yaşanan acıların müsebbibi küresel yönetim ve güvenlik sistemidir. Kendi güvenlik ve refahları dışında hiçbir şeyi önemsemeyenlerin süslü kavramlar arkasına gizledikleri kirli yüzleri artık tüm çıplaklığıyla ortadadır.

Son olarak Ukrayna’da yaşanan gelişmeler bu gerçeği doğrulayan bir mahiyet arz etmektedir. Sorunun tarafı ve hatta sebebi olan ülkelerin BM Güvenlik Konseyi’nde hakemlik ve çözüm mevkiinde bulunmaları işleri içinden çıkılmaz hale getirmektedir.

Türkiye bölgesinde barışı, huzuru, esenliği isteyen bir ülkedir. Bu tavrımızı Irak, Suriye, Kafkaslar, Karadeniz, Akdeniz’den Balkanlara kadar her hadisede gösterdik. Karadeniz’in kuzeyindeki krizde de her ikisini dost olarak gördüğümüz Ukrayna ve Rusya’ya aralarındaki sorunu diyalog yönünde çözmeleri çağrısında bulunduk.

ELEKTRİK FATURALARINA ‘KDV’ DÜZENLEMESİ

Erdoğan, meskenler ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektriğin KDV’sinin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldüğünü açıkladı.

Erdoğan, ”Elektrik tarifelerindeki yeni düzenlemeyi bugün netleştirdik. Mesken ile tarım faaliyet alanlarında yüzden 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Haneler yıllık elektrik faturasında 7 milyar lira ödeyecek” ifadelerini kullandı.