Erdoğan: Putin’i Türkiye’ye davet ettik, yanıt bekliyoruz

Erdoğan "Rusya'nın Kırım'ı ilhakı başta olmak üzere ülkemiz net bir tutum sergiledi. Rusya'nın böyle bir adım atmamasını temenni ediyoruz. Putin’i Türkiye’ye davet ettik, yanıt bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

Erdoğan: Putin’i Türkiye’ye davet ettik, yanıt bekliyoruz

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin bazı konularda açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Ukrayna-Rusya gerilimine ilişkin şunları söyledi:

“Ülkemiz Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine en başında beri destek verdi. Rusya’nın Kırım’ın ilhakı başta olmak üzere Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne yönelik adımlarına karşı net bir tutum sergiledik.

Biz şu anda sayın Putin’i de ülkemize davet ettik. İki lideri arzu ederlerse ülkemizde bir araya getirerek, barış ortamının yeniden tesisine giden yolu açabiliriz.

Şu an bizim arzumuz diyalog ve diplomasi yoluyla mevcut krize bir çözüm bulunmasıdır. Hem Rusya hem Ukrayna’ya yapıcı ve itidalli davranmaları yönünde çağrılarımızı sürdürüyoruz.

Türkiye NATO üyesi olmanın gereklerini yerine getirecek.”

EKONOMİK KRİZ

Erdoğan ekonomik krize ilişkin ise şunları kaydetti:

“Tüm dünyada enflasyonist baskılar arttı. Maliyet enflasyonuna yol açan gelişmeler diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de etkili oldu. ABD, Batı enflasyonla mücadeleyi başaramıyorsa kendi ülkemizde duruma bu şekilde bakmamız lazım. Enflasyonla mücadele önceliğimizdir. Enflasyonun olumsuz etkilerini vatandaşlarımıza asgari düzeyde yansıtmak amacıyla gerekli adımlar atılıyor. Para politikasının etkinliğinin sınırlı kaldığı arz şoklarında alınacak tedbirler bütüncül bir bakış açısıyla gözden geçiriliyor.”

“ÖCALAN DEMİRTAŞ’TAN RAHATSIZ’ SÖZÜ

Erdoğan, Abdullah Öcalan’ın eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’n dışarıya gönderdiği mesajlardan rahatsız olduğunu savunarak “Öcalan’ın bırakılması sözü yalan ibarettir. Onu aslında Abdullah Öcalan’a sormak lazım. Öcalan’ın Demirtaş’ın oradan verdiği mesajlarından rahatsız olduğu ortada bir gerçek” dedi.

‘SEZEN AKSU’ YANITI

AKP’li Cumhurbaşkanı, Sezen Aksu’yu hedef alarak “o dilleri koparırız” söylemiyle ilgili olarak “Benim Çamlıca Camii’ndeki sözlerimin muhattabı Sezen Aksu değildir. Sezen Aksu Türk müziğinin önemli bir ismidir, eyvallah. Diğer taraftan ben ülkenin Cumhurbaşkanı olarak insanımızın hangi inançtan olursa olsun dini değerlerine yani kutsalına laf edilmesine müsaade etmem. Özgürlük kusatllara kötü sıfatlar yakıştırmak değildir.
Buradaki hakaret her şeyden önce şahsımla ilgili değil, temsil ettiğim makama yöneliktir. Devletin, devleti yöneten cumhurbaşkanının ve cumhurbaşkanlığı makamının hedef alınması söz konusu. Biz cumhurbaşkanlığı makamının ve millet iradesinin izzetini korumakla yükümlüyüz. Bulunduğum makam bunu gerektiriyor” yanıtı verdi.

BAE VE İSRAİL’LE YAKINLAŞMA

Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail’le son dönemde görülen yakınlaşma adımlarına ilişkin de “Son dönemde Körfez ülkeleriyle ilişkilerimizde güzel bir ivmeyi yakaladık. Bunda bölgede ortaya çıkan yeni dinamiklerin rol oynadığına inanıyorum. Diyalog ve uzlaşıyı önceleyen yeni bir döneme girildi. Bu yeni ortamda ülkemizin Körfez’e yönelik ilkeli ve iyi niyetli tutumumun artık daha iyi anlaşılmaya başladığını görüyorum.

İsrail’le de doğalgaz dahil her konuda adım atmaya hazırız. Sayın Hertzog’un Şubat ayı başlarında bir ziyareti olacak” açıklaması yaptı.