Erdoğan ile Putin arasındaki görüşme sona erdi

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşme sona erdi.

Erdoğan ile Putin arasındaki görüşme sona erdi

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Astana’daki CICA Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Erdoğan ve Putin’in, zirvenin düzenlendiği Bağımsızlık Sarayı’ndaki görüşme yaklaşık 1 saat 20 dakika sürdü.

Görüşmede; Rusya-Ukrayna savaşı, enerji krizi ve tahıl koridorunun genişletilmesi gibi konular ele alındı.

Putin görüşme öncesinde ortak basın toplantısında şunları kaydetmişti:

“Türk Akımını hava uçurmak istediler, ancak biz bunu önledik ve Tanrıya şükür başaramadılar, tedarik devam ediyor.”

“Sayın Cumhurbaşkanı (Erdoğan), çabalarınız sayesinde Ukrayna tahılının uluslararası piyasaya ulaştırılmasına dair anlaşmayı uyguluyoruz. Tahılı alan ülkeler bu nedenle size minnettar olmalı.”

“Akkuyu nükleer santralindeki çalışmalar plana göre ilerliyor. Mutabık kaldığımız anlaşmaları yerine getirebileceğiz ve ilk üniteyi Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında açacağız.”

“Türkiye’nin de ilgi göstermesi ve onaylaması halinde Türkiye’ye yeni bir boru hattı inşa etmeyi değerlendirebiliriz. Türkiye, gaz tedariğinde Avrupa’dan çok daha güvenli güzergah haline geldi. Rusya’dan, Türkiye’ye gaz tedariği kesintisiz devam ediyor.”

“Türkiye’deki gaz merkezi, sadece dağıtım için değil, fiyat belirlenmesi için de merkez olabilir. Şu an çok yüksek olan gaz fiyatları, Türkiye’deki gaz merkezinde siyasi hesap olmadan belirlenebilir.”

“Sıhhi ve siyasi kısıtlamalarla ilgili tüm zorluklara rağmen, yine de düzenli olarak Cumhurbaşkan Erdoğan ile bir araya gelme ve iletişim kurma fırsatı buluyoruz. Bu iyi sonuçlar veriyor.”

Erdoğan ise şöyle konuşmuştu:

”Akkuyu çok önemli bir adım. Akkuyu’nun birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecektir. Sinop ile ilgili de bir adım atılabilirse bu farklı bir çarpan etkisi yapacaktır. Tahıl mutabakatını güçlendirerek sürdürmeliyiz. Türkiye ile Rusya’nın bu süreç içinde atacağı adımlar belli çevreleri rahatsız ederken öbür tarafta az gelişmiş ülkeleri de mutlu edecektir.”