Erdoğan: Amerika ile biz ters yüz olmak istemiyoruz

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'yle ilişkiler konusunda "Amerika ile biz ters yüz olmak istemiyoruz. Çünkü birçok alanda kendileri ile attığımız adımlar var" dedi.

Erdoğan: Amerika ile biz ters yüz olmak istemiyoruz

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Trabzon’un Akçaabat ilçesinde restore edilen ilçe kütüphanesinde AKP’li öğrenci ve gençlerle bir araya geldi.

Programda bir kişinin Ukrayna gerilimi üzerinden Türkiye’nin dış politika stratejisini sorması üzerine Erdoğan, “Dış politika noktasında özellikle bizim hedefimiz daha çok düşman üretmek değil dost kazanmak. Bugüne kadar da biz gerek yakın komşular olarak Rusya ile gerek Ukrayna ile tabi diğer tarafta doğuda İran olsun bunun yanında özellikle Avrupa ülkeleri ile münasebetlerde olsun hep dost kazanmanın gayreti içerisinde olduk. Tabi Rusya ile münasebetler tarihinden bu yana bizim bu dönemimizdeki kadar hakikaten bir dostluk içerisinde yürümedi. Çok daha da önemlisi ticaret hacmi itibariyle de çok ciddi bir ticaret hacmine bu dönemde ulaştık. Bunların içerisinde stratejik ürünlerde bizim Rusya ile münasebetlerimiz iyi bir konuma geldi” ifadelerini kullandı.

“ABD’YLE ADIMLARIMIZ VAR”

Rusya’dan alınan S-400’ler konusuna da değinen Erdoğan, “S-400’leri aldığımız andan itibaren zaten bunu biliyorsunuz uluslararası camia ciddi manada rahatsız oldu. Başta Amerika ‘İşte almayın, biz size şöyle yaparız, böyle yaparız’ dediler. Biz de ‘Kusura bakmayın, bu karar bizim kararımızdır ve biz bu kararımızı verdik.’ Rusya ile anlaştık ve NATO noktasında da bu iş herhangi bir olumsuzluk meydana getirmiyor. Çünkü NATO ülkelerinin her biri silahlanmada silahlarını kendi kararını vermek suretiyle alır ve biz de bu kararımızı verdik. Bu şekilde aldık. Tabi Amerika olarak siz bize maalesef parasını verdiğimiz halde vermediğiniz ürünler var bunların içinde en önemlisi de F- 35. F- 35 ile ilgili biz Amerika’ya 1 milyar 450 milyon dolar ödeme yaptık. Ama bize vermeleri gereken F- 35’leri vermediler. Hala oyalıyorlar. Şu anda kendilerine ‘Savunma Bakanlığımız bazı görüşmeler yapmak suretiyle bu problemi çözelim’ diyoruz. Çünkü Amerika ile biz ters yüz olmak istemiyoruz. Çünkü birçok alanda kendileri ile attığımız adımlar var. Bununla ilgili Savunma Bakanlığımız muhatabı ile bu çalışmayı sürdürüyor. Gerekli F- 16’ların modernizasyonu veya yeni bazı F- 16’lar bize vermek suretiyle bunu da çözmenin gayreti içerisinde olacağız” dedi.

“NATO ÜLKESİ OLARAK BÖYLE BİR ŞEYİ İSTEMİYORUZ”

Şubat’ın 3 veya 4’ünde bir Ukrayna ziyareti olacağını söyleyen Erdoğan “Ukrayna ile Yüksek Düzeyde Stratejik Konsey Toplantısı için inşallah günübirlik bir Ukrayna’ya gideceğiz. Ardından da sayın Putin’in bize bir ziyareti olacak. Bizim tabi bütün derdimiz, Ukrayna ile Rusya arasındaki bu sıkıntının giderilmesi. Bu konuda sürekli konuşulan savaş filan biz Rusya ve Ukrayna arasında böyle bir savaşın olmasını asla arzu etmiyoruz. Bu bölge için hayra alamet bir gelişme değildir. Bir NATO ülkesi olarak da böyle bir şeyi istemiyoruz, kabullenmiyoruz. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, o da zaten açıklamaları ile bizim de önümüzü açmış oluyor. Temennim odur ki inşallah bunu da barış ile çözmüş oluruz” ifadelerini kullandı.