Emekçiler 1 Mayıs öncesi Kozyatağı'nda buluştu

Sınıf Tavrı tarafından, "1 Mayıs'a doğru Türkiye" başlıklı söyleşi ve forum düzenlenirken, söyleşiye akademisyen Serkan Öngel de katıldı.

Emekçiler 1 Mayıs öncesi Kozyatağı'nda buluştu

Tüm ülkede 1 Mayıs öncesi emekçilerin hummalı çalışması sürüyor. Sendika ve siyasi oluşumların hız verdiği çalışmalarda, 1 Mayıs öncesi işyerleri, okullar ve semtlerde emekçiler yan yana gelerek 1 Mayıs’a hazırlık toplantıları yapıyor. Bu toplantılardan biri de İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan Kozyatağı semtinde yapıldı. Sınıf Tavrı tarafından, “1 Mayıs’a doğru Türkiye” başlıklı söyleşi ve forum düzenlenirken, söyleşiye akademisyen Serkan Öngel de katıldı.

“ÖNEMLİ OLAN BİZ DUYGUSUNU YARATACAK DAYANIŞMADIR”

Söyleşide söz alan Serkan Öngel, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum hakkında çarpıcı örnekler verirken, işçi sınıfı ve emekçilerin büyük bir yoksullaşma dalgasıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Yoksullaşmanın işçi sınıfının her kesiminde gözlemlendiğini belirten Öngel, sahada yürüttüğü çalışmalardan örnekler verdi. Öngel, hazırladığı bir raporda mühendislerin dahi ortalama ücretlerinin açlık sınırına yaklaştığını gözlemlediğini belirtirken, asgari ücretin de “norm ücret” haline geldiğini belirtti. 1 Mayıs’ın tarihselliği üzerinde duran Öngel, “biz” duygusu ortadan kalkan emekçilerin dayanışmasının önemi üzerinde durdu.

“EMEKÇİLERİN ORAKLIK DUYGUSU GÜÇLENMELİ”

Öngel’in ardından söz alan Sınıf Tavrı GYK üyesi Irmak Ildır, işçi sınıfının ortak mücadelesinin eksikliğine işaret etti. “Emekçiler, yoksullar, işçi sınıfının neredeyse tamamı, bu zam yağmuruna karşı büyük bir tepki duysa da, şu anda ortak hareket noktasında cılız tepkiler haricinde bir şey gözlemlenmiyor” diyen Ildır, sendikaların 2001 krizi öncesinde kurulan Emek Platformu çizgisinden dahi geride olduğunu belirtti. Amaçlarının “ortaklık duygusunu” güçlendirmek olduğunu belirten Ildır, 1 Mayıs 2022’nin tarihsel bir döneme denk geldiğini belirtti. Salgın sonrasında ilk kitlesel 1 Mayıs’ın kutlanacağını ifade eden Ildır, “bu yüzden de hepinizi birlikte 1 Mayıs’ta olmaya çağırıyoruz” diyerek dinleyicileri 1 Mayıs’a çağırdıklarını belirtti.

EMEKÇİLERDEN 1 MAYIS ÇAĞRISI

Söyleşinin ardından forum kısmına geçilirken, söz alan bir eğitim emekçisi, sömürü koşulları üzerinde durdu. 2000’lerde 1 Mayısların emekçilerin bilinç kazanması için önemli imkanlar yarattığı üzerinde duran eğitim emekçisi, bugün de 1 Mayıs’ın aynı işlevi taşıdığını söyledi.

Eğitim emekçisinin ardından emekçi kadınlar adına söz alındı. Emekçi kadınların İKD çatısı altında yürüttüğü çalışmalardan söz edilirken, ” emeğin sömürülmediği, kadınların özgür olduğu bir ülke için tüm kadınları 1 Mayıs alanında İKD saflarında görmek istiyoruz” denildi.

Emekliler adına da forumda söz alınırken, çarpıcı örneklerle emeklilerin nasıl emekçilerin safında yer aldığı üzerinde duruldu. Emeklilerin yerinin 1 Mayıs’ta sınıfın yanı olduğu belirtildi. Forum 1 Mayıs’a buluşma noktalarının açıklanmasının ardından sona erdi.