Sağlık emekçileri greve gidiyor: Bu G(ö)REV hepimizin sağlığı için

“Bugün, dünya ülkeleri arasında en az maaşlardan birini alıp en fazla şiddete uğrayan hekimler ve tüm sağlık çalışanları olarak tabip odalarımızla, sağlık ve emek meslek örgütleriyle birlikte G(ö)REV’deyiz.

Sağlık emekçileri greve gidiyor: Bu G(ö)REV hepimizin sağlığı için

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve tabip odaları, hekimlerin yaşadığı ücret yetersizliğinden sağlıkta şiddete kadar olan bir dizi soruna dikkat çekmek için 8 Şubat’ta “Beyaz G(ö)REV” eylemi gerçekleştirecek.

“Emek Bizim Söz Bizim” sloganıyla düzenlenecek olan eylem öncesi İstanbul Tabip Odası (İTO) Sevinç Özgüner Toplantı Salonu’nda basın toplantısı yapan hekimler, iş bırakma eylemine katılım çağrısı yaptı.

Basın toplantısında konuşan tabip odaları yöneticileri topluma da “Bu G(ö)REV hepimizin sağlığı için; 8 Şubat’ta randevu almayın, hastanelere bizlerin yanında olmak için gelin” diye seslendi.

‘SAĞLIK EMEKÇİLERİ YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAŞAMAYA MAHKÛM EDİLİYOR’

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Çiğdem Arslan’ın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bugün, dünya ülkeleri arasında en az maaşlardan birini alıp en fazla şiddete uğrayan hekimler ve tüm sağlık çalışanları olarak tabip odalarımızla, sağlık ve emek meslek örgütleriyle birlikte G(ö)REV’deyiz.

Bugün, BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimlerin aylığı 2 bin 300-4 bin TL arasındadır; pratisyen hekimin yalın maaşı yaklaşık 4 bin 900 TL; 30 yıllık uzman hekimin yalın maaşı 5 bin 800 TL’dir demek için buradayız. Türkiye, 2020 verilerine göre uzman hekim maaşları sıralamasında OECD üye ülkeleri içinde sondan altıncı sırada; pratisyen hekim maaşlarında ise 17 ülke arasında 14’üncü sırada bulunmaktadır. Türkiye’de sağlık emekçileri yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkûm edilmiştir.

Son 10 yılda yurtdışına göç eden hekim sayısı 24 kat artmıştır ve yalnızca geçtiğimiz ocak ayında 197 hekim Türk Tabipleri Birliği’ne yurtdışında çalışma belgesi için başvurmuştur.”

‘TÜRKİYE HASTA BAŞINA DÜŞEN HEKİM SAYISINDA 37 ÜLKE ARASINDA 34. SIRADA’

“OECD ülkeleri arasında 2020 yılında Türkiye hasta başına düşen hekim sayısında 37 ülke içinde 34. sıradayken KHK, arşiv taraması gibi bahanelerle genç hekimler halen atanmıyor demek için G(ö)REV’deyiz. Covid-19 aşısına kadar her 30 dakikada bir sağlık çalışanını bu enfeksiyondan kaybettik. 14 Eylül 2020 yılına kadar Covid-19 vakalarının yüzde 14’ü sağlık emekçileridir ki bu sayı dünyada yaklaşık 5 milyon sağlık çalışanına denk gelmektedir ve her geçen gün artmıştır. Bugün, 36 saat nöbet sonrası bir hekim arkadaşımızı kaybettik artık böylesi acılar yaşamak istemiyoruz. Uzmanlık eğitimi almak bir haktır ve bu hak keyfiyete, yöneticilerin insafına bırakılamaz demek için G(ö)REV’deyiz.”

TOPLUMA ÇAĞRI: BU G(ö)REV HEPİMİZ İÇİN

Tüm bu sorunların çözümü için G(ö)REV’de olduklarını belirten Arslan,

“Topluma da sesleniyoruz: Bu G(ö)REV yalnızca hekimler/sağlık çalışanları için değil, hepimiz için. Artık tıkanan, işlemeyen; 5 dakikada muayenelere, aylarca randevu beklemelere zorlandığınız; özel hastanelere mahkûm bırakıldığınız bir sağlık sistemine birlikte artık yeter diyebilmemiz için G(ö)REV’deyiz. Bizleri duymak görmek istemeyen emeğimize, haklarımıza, sağlık hakkımıza göz dikmiş iktidara cevabımızı bugün vermek G(ö)REVimizdir. Ve bilmelidirler ki bu emeğimiz ve haklarımız için yapacağımız son, tek günlük G(ö)REV’dir. Başta 14 Mart’a kadar olmak üzere haklarımızı alana kadar “Emek Bizim Söz Bizim” demeye, haklarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.