Direnen Migros işçilerinden zafer kutlaması

Migros'ta direnişleri kazanımla sonuçlanan işçiler Esenyurt'taki depo önünde bir araya geldi. Atılan bütün işçilerin geri alınacağı, en düşük ücretin 5 bin 125 lira olacağı açıklandı.

Direnen Migros işçilerinden zafer kutlaması

Migros’un İstanbul Esenyurt’taki deposunda çalışırken işten çıkarılan sendika üyesi 257 işçi, işe iade ve maaşlarda artışa gidilmesi kararından sonra bugün depo önünde bir araya geldi. İşçiler, 17 gün süren mücadelenin zaferle sonuçlanmasını halay çekerek kutladı. İşverenle yapılan anlaşmanın ayrıntılarını açıklayan avukat Mürsel Ünder, “Atılan bütün işçiler geri alınacak, en düşük ücret 5 bin 125 lira olacak” dedi. Polis aracında eli kelepçeliyken gözyaşlarını tutamayan, direnişin simge ismi işçi Gülabi Aksu, “Bazı arkadaşlarımıza arkadan kelepçe vurdular. Bir ekmek parası için, sorunun çözülmesi için illa elimize kelepçe mi vurulması gerekiyordu? Keşke bu olmadan önce hakkımızı verseydi” dedi.

Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen) üyesi Esenyurt Migros depo işçileri, yüzde 8 zam teklifini kabul etmeyerek şubat ayı başında iş bırakma eylemine başlamıştı. İş bırakan 257 işçi, telefonlarına gönderilen mesajla işten çıkarılmıştı.

“MESLEK HASTALIKLARINDAN KIRILIYORUZ

Bizler 2013’ten beri Migros depolardan atıldık. Bugün atılan arkadaşlarımızla aynı nedenlerle atıldık. 2013’ten beri söylüyoruz. Taleplerimiz değişmedi. ‘Yaşamak istiyoruz, iş cinayetlerinde katledilmek istemiyoruz’ dedik. Bunun için 6 defa direndik ve hâlâ aynı sorunlarla direniyoruz. Bugün geldiğimiz noktada işçiler, yaşamak için direniyorlar. İşçilerin ana taleplerinden bir tanesi, yasada geçen haklarımız olan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasıdır. Meslek hastalıklarından kırılıyoruz, bunların düzeltilmesini istiyoruz.

İNSAN ONURUNA YAKIŞIR HAYATLAR İSTİYORUZ

Bugünkü kazanımlar kıymetlidir ama yan yana geldiğimizde, birleştiğimizde, omuz omuza durduğumuzda kazanacaklarımız çok daha kıymetlidir. Bizler, insan onuruna yakışır hayatlar, ücretler istiyoruz. Bunun için kavga etmeye devam edeceğiz. Ta ki ücretli kölelik düzeni son bulana kadar.

DİRENEN İŞÇİLERİN YANINDA OLACAĞIZ

Farplas işçileriyle direnmeye devam edeceğiz. Aliağa gemi sökümünde direnen işçilerin direnişini görüyoruz. Gaziantep’te direnen çorap işçisinin ve Uzel işçisinin yanındayız. Onların talepleri, bizim de taleplerimiz olmaya devam edecek. Yolu açanları biliyoruz. Soma’dan işçiler, yıllardır gasp edilen hakları için yollara düştü. Önleri kesildi, beklediler. Önleri açıldı, yürüdüler. Yıllarca denediler ve yasa çıkarttılar. Bağımsız Maden-İş’in ölümsüz başkanı Tahir Çetin burada. Yine maden işçilerinin ölümsüz sıra neferi Ali Faik İnter burada. Yolumuza ışık tutmaya devam ediyorlar.”

Avukat Mürsel Ünder, direnişin başladığı günden bu yana destek verenlere ve Migros’u boykot edenlere teşekkür etti. Haluk Levent’in arabulucu olduğu görüşmede yer alan Ünder, varılan mutabakata ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“HİÇ KİMSE İŞTEN ATILMAYACAK”

“-Atılan bütün işçilerin geri alınacağıyla ilgili karar verildi. Hiç kimse işten atılmayacak.

-Prim sistemiyle ilgili büyük ölçüde mutabakata vardık. Yüzde 70 civarında olan prim alma sistemi bu değişiklikle beraber yüzde 90’ın üzerine çıkacak.

-İş sağlığı güvenliği olarak çok ciddi problemlerimiz vardı. Bu risklerin tamamını da Migros bizzat ilgileneceğini ve değiştireceğini söyledi.

-4 lira diye sembolize ettiğimiz ücretle ilgili olarak her işçinin primi dışında aylık 325 lira zam yapılacak şekilde bir düzenleme yapılacak. Depoda asgari ücretle çalışan bir işçinin alacağı en düşük ücret 5 bin 125 lira olacak şekilde revize edildi.

-Çalışmak isteyen arkadaşlar, bu dönemde ücret ve sigorta sıkıntıları olmadan çalışmaya devam edilebilecek.

-İşten çıkmak isteyen arkadaşlar da kıdem ve ihbar tazminatını ve ekstra iki maaş ücretlerinin alması koşuluyla ayrılabilecekler.”