Din adamları aşı karşıtlığını körüklüyor: "Covid-19 aşıları, Deccal'ın işareti"

"Aşı yaptıran bir kişiyi asla kutsamam"

Din adamları aşı karşıtlığını körüklüyor:

Yunanistan’ın kuzeyinde Ortodoks din adamları ve keşişler, aşı karşıtı mesajlarıyla pek çok kişiyi etkiliyor.

Fransız haber ajansı AFP, din adamlarının çok etkili olduğu ülkenin kuzeyinde aşı karşıtlığının yaygın olduğunu yazdı. Haberde, halkın bu kişilere sık sık giderek günah çıkarttığı vurgulandı.

Milochori köyünün yakınındaki manastırda görev yapan Başrahip Maksimos da halkı etkileyenlerden biri. “Covid-19 aşıları Deccal’ın işaretidir” diyen Maksimos, bu ay kendisinin isim günü için manastırda toplanan onlarca kişiye aşı karşıtı tavsiyeler verdi.

Maksimos’u dinleyen kişilerden 60 yaşlarındaki jeolog Evangelia, “Başrahip Maksimos 50 yıldır bu manastırda. O kutsal bir adam” dedi. Evangelia, günah çıkartmak için 40 yıldır Maksimos’a gittiğini ve onun tavsiyelerini dinlediğini söyledi:

O BENİ TANRI’NIN YOLUNA SOKTU

Jeolog ayrıca manastırdaki hiç kimsenin aşı olmadığını söyleyerek “Çoğumuz hastalandık ama hiç korkmadık. Tanrı’nın evindeyken neyden korkalım?” diye konuştu.

AFP, manastırların çoğunun Yunan Ortodoks Kilisesi tarafından “güya denetlendiğini” kaydetti. Haberde kilisenin, pandeminin ilk zamanlarında önlemlere uymaya teşvik etmekte isteksiz olduğuna dikkat çekildi.

İlahiyat profesörü Chrysostomos Stamoulis, Yunanistan ve Balkanlar’da günah çıkartılan papazların rolünün önemli olduğunu belirtti.

Örneğin Yunan aktör Aris Servetalis, Atina’da ses getiren bir tiyatro oyunundaki başrolden, aşısız izleyicilere uygulanan yasağı protesto etmek için Kasım 2021’de ayrılmıştı.

Servetalis daha sonra günah çıkartılan bir papazın, hayatındaki önemi hakkında açıklamalar yapmıştı. 2021 yapımı bir filmde mucize yaratan Yunan bir azizi canlandırma kararını din adamıyla aldığını belirten aktör, “Onun lütfu olmasaydı, bunu yapmazdım” diye konuşmuştu.

Bir başka ilahiyat profesörü Athanassios Gikas, Ortodoks inancının en kutsal yerlerinden biri olan Athos Dağı’nın yakınlığının, din adamlarının Yunanistan’ın kuzeyinde etkisini artırmasına yaradığını savundu. Gikas bölgede yaşayan Yunanlıların, Anadolu’dan göçen dindar kişilerin torunları olduğunu sözlerine ekledi.

Kendisi de günah çıkaran bir papaz olan Gikas, din adamlarının kendi iradelerini dayatmamalarını söyleyerek tavsiyede bulundu.

AŞI YAPTIRANI KUTSAMAM

AFP, Athos Dağı’nda yaşayan 1700 keşişin 40’tan fazlasının koronavirüs yüzünden yaşamını yitirdiğini bildirdi. Ancak pek çoğu hâlâ aşıya karşı çıkıp ziyaretçileri de aşı olmamaya çağırıyor.

Yüzden fazla keşişin yer aldığı bir manastırın başrahibi bu ay yaptığı bir açıklamada “Aşı yaptıran bir kişiyi asla kutsamam” diye konuşmuştu.

Yaklaşık 11 milyon nüfusa sahip Yunanistan’da, 23 binden fazla kişi koronavirüs yüzünden yaşamını yitirdi. Din adamlarının aşı karşıtı mesajları da bu ölümlerden bazılarına sebebiyet verdi.

Selanik’te yaşayan 57 yaşındaki Nikos, mahallesindeki bir çiftin günah çıkarttıkları kişinin buyuruyla aşı yaptırmadığını ve hastaneye kaldırıldığını belirtti:

Kadın öldü ve geride 4 çocuk bıraktı. Bu, günah çıkartılan papazın rehberliğinin trajik bir sonucu.