Covid ilacı bir süredir hastalara verilemiyor!

Covid-19 hastaları için kullanılan antiviral ilacın bir süredir hastalara verilmediği belirtildi. Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç “İlacın neden bulunamadığına dair herhangi açıklama yapılmamakta” dediler.

Covid ilacı bir süredir hastalara verilemiyor!

Covid-19 hastalarında kullanılan Covinavir etken maddeli antiviral ilacın bir haftadır hastalara verilemediği belirtildi. Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç “Söz konusu antiviral ilaç, başta İzmir olmak üzere birçok ilde bittiği ve gelmediği için bir haftadır yok. İlacın neden bulunamadığına dair herhangi açıklama yapılmamakta” dediler.

“Covid ilacı bir süredir neden hastalara verilemiyor?” diye soran Demir ve Kılıç, ilacın verile-memesinin sorumlularının, bu suçlamaya maruz kalan ilçe sağlık müdürlüklerinde, filyasyon ekiplerinde ve il sağlık müdürlüğü bulaşıcı hastalık bölümünde hizmet veren sağlık çalışanlarının olmadığını söyledi.

Demir ve Kılıç, 12 Şubat tarihinde yayımlanan Sağlık Bakanlığı Covid-19 rehberi ile bu ilacın kullanıma girdiğini anımsatarak “Buna göre PCR ile kesin tanısı olan, hafif-orta seyirli, semptomlarının ilk 5 gününde olan ve ağır Covid-19’a ilerleme açısından yüksek riskli olan erişkin Covid-19 hastalarında, aşılama durumuna bakılmaksızın kullanılması önerilmekte; Sağlık Bakanlığı filyasyon ekipleri de ilacı yüksek riskli olan hastalara ulaştırmakta idi” açıklamasını yaptılar. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘ilaç var’ yönündeki açıklamalarına tepki gösteren hekimler, özetle şu bilgileri paylaştı:

“Sağlık Bakanı ilacımız var dese de 1 haftadır ilaç hastalara verilmemektedir. Oysa tanımlanan yüksek risk grupları içerisinde yer alan erişkin Covid-19 hastalarında kullanılan antiviral ilaç Mol-nupiravir (Covinavir) başta İzmir olmak üzere birçok ilde bittiği ve gelmediği için bir haftadır yok.

İlacın neden bulunamadığına dair herhangi açıklama yapılmamakta; bakanlıktan sorulara ‘bekleyin ilaç geldiğinde dağıtılacak’ yanıtı verilmektedir. İlaca gereksinim olan hastalar ilçe sağlık müdürlüklerinde, filyasyon ekiplerinde ve il sağlık müdürlüğü bulaşıcı hastalık bölümünde hizmet veren sağlık çalışanlarına sitem etmekte, kızmakta ve bazen hakaret etmektedirler. İlaca gereksinimi olan vatandaşlar bilmelidir ki ilacın neden gelmediği veya ne zaman geleceği konusunda sağlık çalışanlarının da bilgisi ve sorumluluğu bulunmamaktadır. Sorumluluk Sağlık Bakanlığındadır. Sağlık Bakanlığı kamuoyuna konu ile ilgili açıklama yapmalı ve vatandaşla temas eden çalışanlarını zor durumda bırakmamalıdır. İlaç, Covid-19 geçiren, 65 yaş üstü ile söz konusu hastalıkları bulunan 18 yaş üstündeki hastalara ilçe sağlık müdürlüğü, filyasyon ekipleri tarafından ücretsiz ulaştırılmaktadır. Ancak bir haftadır ilgili birimlerce tedarik edilemeyen ilacın neden bulunamadığına ilişkin açıklama merkezi olarak bir an önce yapılmalı ve kaygılar giderilmelidir.”