Çocuk istismarı suçunda artış: Acilen harekete geçilmeli

İzmir Barosu, 2020 yılında çocuk istismarı suçu için 1.078 avukat görevlendirdi. Bu sayı 2021’de 1.470’e çıktı. Baro, derhal harekete geçilmesi çağrısı yaptı.

Çocuk istismarı suçunda artış: Acilen harekete geçilmeli

İzmir Barosu, 2020-2021 yıllarında çocukların maruz bırakıldığı cinsel istismar suçuna ilişkin verilerini açıkladı. Veriler, çocuk istismarı vakalarında yaşanan artışı gözler önüne serdi. Açıklamada, “2020 yılında çocukları cinsel istismarı suçu için İzmir Barosu tarafından yapılan toplam görevlendirme bin 78 iken 17 Kasım 2021 itibariyle yılın bitmesine 44 gün kala bu suç için yapılan görevlendirme sayısı bin 470’e ulaşmıştır. Bu artış karşısında yitirilecek bir gün dahi kalmadığı açıktır” dendi.

Pandemi sürecinde okullarını en uzun süre kapalı tutan ülkelerden birinin Türkiye olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Okulların kapatılması çocuklara yönelik ihmal ve istismar risklerini artırmış, ihbar edilme oranlarını düşürmüş, çocukların eğitimden kopuşlarını hızlandırmıştır. Yoksulluk nedeniyle çocuklar çalışmaya yönlendirilmiş, kız çocuklarında da erken evlendirilme riski artmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Raporda şu veriler de paylaşıldı: “Çocuğun cinsel istismarı suçu, pandeminin ilan edildiği Mart 2020’de 58 iken en uzun süreli kapanmanın yaşandığı Nisan 2020’de 24’e düşmüş, Mayıs 2020’de 64 olmuş, Haziran 2020’de 90 olguya ulaşmıştır. Diğer suç tiplerinde de paralel artışlar gözlemlenmektedir.”

CEZASIZLIK POLİTİKASINA DERHAL SON VERİLMELİ

İzmir Barosu’ndan yapılan açıklamada, acilen yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

• Çocuğa yönelik şiddet için 7/24 ulaşılabilecek aktif ve derhal yanıt veren bir ihbar ve destek hattı oluşturulmalı.

• Mağdurların kolay ve hızlı bir şekilde adalete erişimleri için önlemler alınmalı; profesyonel, çocuğun üstün yararını temel alan hukuki yardım almaları sağlanmalı.

• Cezasızlık politikasına derhal son verilmeli, yasalar gerektiği gibi uygulanmalı.

• Acil eylem planı hazırlanmalı.