"Cihatçı gruplar Afrin'de tarihi eser kaçakçılığı yapıyor"

İgorov, “Türkiye’nin desteklediği grupların, Afrin kenti yakınlarında mimari, tarihi eser ve antika eserleri aramak için arkeolojik kazılar yürüttüğünü, modern ve ağır ekipman ve patlayıcılar kullanarak Suriye kültürel miras alanlarına ciddi zararlar verdiklerini’ öne sürdü.

Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin de desteklediği cihatçı gruplarının Halep’in kuzey kırsalında Afrin kentinde tarihi eserleri Türkiye’ye sevk etmek için ele geçirdiklerini ve daha sonra karaborsada sattıklarını öne sürdü.

Suriye Devlet Ajansı SANA’da yer alan habere göre, Rusya’nın Suriye Koordinasyon Merkezi Başkan Yardımcısı Oleg İgorov, “Türkiye’nin desteklediği grupların, Afrin kenti yakınlarında mimari, tarihi eser ve antika eserleri aramak için arkeolojik kazılar yürüttüğünü, modern ve ağır ekipman ve patlayıcılar kullanarak Suriye kültürel miras alanlarına ciddi zararlar verdiklerini’ öne sürdü.

İgorov, bulunan eski eserlerin daha sonra karaborsada satılmak üzere Türkiye’ye getirildiğine dikkat çekti.
Dün Hmeymim Hava Üssü’ndeki Rus Koordinasyon Merkezi, Suriye’nin dışına kaçırılıp satılmak üzere, MÖ Asur dönemine ait bir eserin bulunduğunu ve Şam’daki Ulusal Müze’ye teslim ettiklerini duyurdu.

Suriye yönetimi de daha önce Batı’yı Suriye’nin kültürel mirasını sabote etmek ve yok etmeye çalışmakla suçlamıştı.