CHP’den elektrik, benzin, mazot, doğalgazda 'yüzde 50 indirim' için kanun teklifi

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, elektrik, benzin, mazot ve doğalgaz fiyatlarının yüzde 50 indirilmesi için TBMM'ye kanun teklifi verdi.

CHP’den elektrik, benzin, mazot, doğalgazda 'yüzde 50 indirim' için kanun teklifi

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, ayın ilk toplantısında, geçen ay Başkan Mansur Yavaş tarafından veto edilen “su tarifesinde yüzde 50 indirim yapılmasına” ilişkin önergeyi AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla bir kez daha kabul etti. Karara ABB tepki gösterdi.

CHP ise karara “tepki” olarak Meclis’te yasa teklifi sundu. Su fiyatının yüzde 50 indirilmesini “Bir tiyatro oynandı” diye değerlendiren CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, “Bu tiyatro oyununun aktörleri, AKP ve MHP Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri. ASKİ’nin 23 liraya mal ettiği suyu, yani elektrik ve diğer giderler neticesinde 23 liraya mal edilen suyu, Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankaralılara 13 liraya veriyor. Fakat öyle bir öneri getirdiler ki ‘13 liradan değil, 6,50 liradan verilsin’ diye indirim teklifinde bulundular” ifadelerini kullandı.

AKP ve MHP milletvekillerine bir çağrı yapan Kaya, “ Eğer gerçekten samimiyseniz, halkın duyguları ile oynamıyorsanız o zaman 85 milyonun sorununa çözüm üretelim” diyerek kanun teklifine destek istedi.

Kaya, teklifin gerekçesinde şunları dile getirdi:

*Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde de Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi üyelerince hazırlanarak meclis gündemine getirilen “Ankara’da tüm su tarifelerinde %50 indirim” teklifi yine AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edilmiştir.

* Bilindiği gibi Ankara Büyükşehir Belediyesi maliyeti 24 TL olan suyun metreküpünü 13 TL’den satmakta iken, yüzde 50 indirim kararı ile suyun metreküp fiyatı 6,5 TL’ye indirilmiştir.

* Ankara Büyükşehir Belediyesi ve tüm belediyelerimizde suyun fiyatının düşürülmesi maliyetin düşmesine bağlıdır. Maliyeti düşürmek için de elektrik, benzin, mazot ve doğalgazın fiyatının düşürülmesi gerekir.

* TBMM’nin de vatandaşı enflasyon karşısında ezdirmemek için önleyici tedbirler alma sorumluluğu vardır. Elektrik, benzin, mazot ve doğalgaz fiyatlarına yüzde 50 indirim yapılarak vatandaşın yüksek enflasyon karşında koruması gerekmektedir.

* Ankara Büyükşehir Belediyesinde maliyet fiyatının yarısı fiyatına satılan suyun fiyatını çoğunluk oylarıyla yüzde 50 indiren; başta Adalet ve Kalkınma partisi ve Milliyetçi Haraket Partisi olmak üzere, TBMM’de grubu bulunan tüm partilerin ‘Vatandaşın Enflasyona Karşı Korunması İçin Elektrik, Benzin, Mazot ve Doğalgaz Fiyatlarının Yüzde 50 İndirilmesi Hakkında Kanun Teklifi’mize destek vererek kanunlaştırması gerekir.”