Çavuşoğlu: Putin Türkiye'ye gelecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye geleceğini söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Putin'den bir tarih bekliyoruz yüksek düzeyli işbirliği toplantısı kapsamında. Ne zaman geleceği konusunda bir şey söylemek mümkün değil" dedi.

Çavuşoğlu: Putin Türkiye'ye gelecek

İstanbul’daki Rusya-Ukrayna zirvesine dair değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye geleceğini ancak tarihin belli olmadığı söyledi.

Rus ve Ukraynalı tarafların bir iki hafta içinde daha üst düzey bir görüşme yapabileceğini bildirdiklerini açıklayan Çavuşoğlu, “Kuleba ve Lavrov toplantıya hazır olduğunu söyledi, 1-2 hafta içinde en azından dışişleri bakanları düzeyinde bir görüşme olabilir” diye konuştu.

Ukrayna’nın güvenliğinin sağlanması konusunda Türkiye’nin de garantör ülkeler arasında olması halinde bölgeye asker gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin soruya yanıt veren Çavuşoğlu, “Garantörlük halinde Türkiye (Ukrayna’daki) savaşın içine hemen girecek, Türkiye oraya asker gönderecek gibi yorumlar doğru değil” dedi.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Her şeyden önce Türkiye’nin iki tarafı bir araya getirmesi ve iki tarafında toplantılar Türkiye’nin olmasını istemesi Türkiye’ye duyulan güvenin göstergesidir. Bu da izlediğimiz dengeli ilkeli politikanın bir sonucudur. Türkiye doğruya doğru, yanlışa yanlış ve yapabileceklerini söyleyen yapamayacaklarını da aynı şekilde açıklayan bir tutum sergiledi.

Şu anda savaşın sona erdirilmesi için çaba sarf ediyoruz. Çok ciddi bir tehdit var ve savaşın sona erdirilmesi için mücadele ediyoruz. Bu konuda en çok çaba sarf eden ülke Türkiye. En anlamlı netice İstanbul’da alındı. Ukrayna tarafsız politikaya hazır, güvence istiyor. Ama her şey bitti mi? Bitmedi. Bazı konularda bir uzlaşı ortak anlayışa varıldı. Artık bazı konuların tartışılmadığını müzakere edilmediğini görüyoruz.

Örneğin tarafsızlık. Tarafsızlık statüsü neye bağlı? Güvencelerin olmasına bağlı. Şimdi o güvenceler konuşuluyor. Tarafsızlık tamam biz tarafsız politika izlemeye hazırız diyor Ukrayna, NATO’ya girmeyeceğiz diyor ama bize güvencelerin verilmesi gerekiyor diyor. Örneğin Rusça dilinin resmi dil olması veya Rusça’nın eğitimde dil olarak önünde engel olmaması. Sonuçta Rusça diliyle ilgili tartışma yok. Ayrıca daha önce Nazilerden arındırılması gibi silahtan arındırılması gibi konular artık göreceli olarak daha az tartışılıyor.”