Çavuşoğlu: Muhatap Suriye muhalefetidir

Çavuşoğlu, “Suriye’de Türkiye’nin desteklediği silahlı grupların işlediği suçlara dair herhangi bir araştırmanız var mı” sorusuna, “Milli Suriye Ordusu’na bağlı birliklerin Suriye’de işlediği öne sürülen ihlallere ilişkin iddiaların muhatabı, meşru Suriye muhalefeti ve muhalefetin yürütme organı olan Suriye geçici hükümetidir” diye yanıt verdi.

Çavuşoğlu: Muhatap Suriye muhalefetidir

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken milletvekillerinin kendisine sorduğu sorulardan bazılarını yazılı olarak yanıtladı.

ANKA Haber Ajansı’ndan Tamer Arda Erşin’in haberine göre Bakan Çavuşoğlu, “Suriye’de Türkiye’nin desteklediği silahlı grupların işlediği suçlara dair herhangi bir araştırmanız, raporunuz, bulgunuz, girişiminiz var mı” sorusuna da yanıt verdi. Çavuşoğlu, Suriye’nin meşru hükümetine karşı ‘Özgür Suriye Ordusu’ olarak yapılandırılırken 2019 yılında adı Suriye Milli Ordusu olarak değiştirilen, cihatçı örgütle ilgili şöyle cevap verdi:

“Milli Suriye Ordusu’na bağlı birliklerin Suriye’de işlediği öne sürülen ihlallere ilişkin iddiaların muhatabı, meşru Suriye muhalefeti ve muhalefetin yürütme organı olan Suriye geçici hükümetidir. Bununla birlikte, Suriye geçici hükümetinin ve onun kontrolündeki Suriye Milli Ordusu’nun, kendi yapısı içinde insan hakları ve insancıl hukuk alanında birliklerine eğitim verdiği ve olası ihlal iddialarını kapsamlı bir şekilde soruşturduğu bilinmektedir. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kuruluşların raporları, Suriye Milli Ordusu’nun mensuplarının eğitimine verdiği önem ve uluslararası hukuk anlamında Suriye Milli Ordusu’ndaki ilerlemeden takdirle bahsedilmektedir.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler ve uluslararası sivil toplum kuruluşları, PKK’nın uzantısı olan YGP/PYD’yi Suriye’nin kuzeyinde demografik yapıyı değiştirmeyi amaçlayan, Arapça yer adlarının Kürtçeleştirilmesi, eğitim dilinin Arapçadan Kürtçeye çevrilmesi, tehcir, keyfi tutuklamama, yağmalama, çocukları zorla silah altına alma, barışçıl gösterileri baskılama, insan kaçırma ve işkence faaliyetleri gibi konularda insan hakları ve uluslar arası insancıl hukuku ağır şekle ihlal ettiği için eleştirilmektedir.”

“Ülkemizin sığınmacı sorunu yaşadığı bir gerçek. Bu sorunu sığınmacıları koruyarak çözme konusunda somut politikanız nedir? 2012’den sonra gelen sığınmacıların kaçı önümüzdeki seçimde oy kullanacak” sorusuna Bakan Çavuşoğlu, İçişleri Bakanlığı’nı işaret ederek, “Sorudaki hususlar İçişleri Bakanlığı’mızın görev alanına girmektedir” diye yanıt verdi.