Çavuşoğlu: Herhangi bir müttefike saldırı olursa cevap vereceğiz

Çavuşoğlu, NATO sevkiyatlarına ilişkin soruya, "NATO'nun tutumu net. Ukrayna'daki savaşa girmeyeceğiz ama herhangi bir müttefike en ufak bir saldırı olursa gerekli cevabı vereceğiz" yanıtı verdi.

Çavuşoğlu: Herhangi bir müttefike saldırı olursa cevap vereceğiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Latin Amerika turu kapsamında Uruguay, Brezilya, Ekvator, Kolombiya, Panama ve Venezuela’yı ziyaret etti.

Ziyaretler sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamaları şu şekilde:

“Bizim oynadığımız rolü büyük bir takdirle izlediklerini ve Türkiye’den başka kimsenin de bunu yapamayacağını dile getirdiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunu yapabildiğini söylediler. Venezuela’nın Rusya ile arası iyi. Hem Brezilya hem Venezuela tarafı savaşın durması gerektiğini söyledi.

Brezilya Cumhurbaşkanı, eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan da yarar görürse bazı önemli ülke liderleriyle beraber Moskova’ya ortak bir ziyaret düzenlemeye hazır olduğunu söyledi. Biz de sizin çabalarınıza katkı sağlamak isteriz dediler. Biz çalışma yapıp size döneceğiz.

Bir ateşkes anlaşması için müzakere ettikleri metne baktığımız zaman bazen ilerleme, bazen gerileme oluyor. O yüzden orada fazla umutlu olamıyoruz. Ama arka kapı diplomasisine baktığımız zaman orada umutlu hale geliyoruz. Savaşın bitmesini istemeyenlerin olduğunu herkes görüyor. Artık zaten o ülkeler de neredeyse gizlenmemeye başladılar.

NATO’nun tutumu net. Ukrayna’daki savaşa girmeyeceğiz ama herhangi bir müttefike en ufak bir saldırı olursa gerekli cevabı vereceğiz.”