Bornova Anadolu Lisesi öğrencilerinden imza kampanyası

"Öğrenciler tavırlarını ortaya koymalı ve kendilerinin sömürülmesine dur demelidir. Eğer bugün haksızlığa karşı durmazlarsa, yarın idare onların hakkını daha da fazla gasp edecek. Bizim bugün burada çıkardığımız ses kantin kartına karşı ama dolaylı yoldan müdürün görevde olduğu süre boyunca yaptığı tüm gerici hareketlere ve yapacaklarına karşı bir direniştir."

Bornova Anadolu Lisesi öğrencilerinden imza kampanyası

Bornova Anadolu Lisesi’nde, okul idaresinin kantinden nakit alışverişi yapılmayacağını, bunun yerine öğrencilerin 600 TL tutarında bir yemek kartıyla alışveriş yapacağını duyurması üzerine öğrenciler ve velilerden tepkiler yükselmiş, Sosyalist Liseliler konuyla ilgili bir açıklama yayımlamıştı. Öğrenciler konuyla ilgili bir imza kampanyası düzenlerken, Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri ile hem yaşanan süreci hem de bu imza kampanyasını konuştuk.

Geçtiğimiz günlerde Bornova Anadolu Lisesi’nde, okul idaresi kantinden nakit alışverişi yapılmayacağını, bunun yerine öğrencilerin 600 TL tutarında bir yemek kartıyla alışveriş yapacağını duyurdu. Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri olarak bu durumu nasıl karşılıyorsunuz?

Okulda nakit paranın kullanıma kapatılması bizim için hiçbir anlam ifade etmiyor. Üstüne üstlük belki de dönem boyunca kantinden bir kere su almak isteyecek bir kişinin 600 tl gibi fahiş bir fiyat ödemek zorunda bırakılması, hatta sıradan bir kantin alışverişi için ekstra olarak karta para verme fikri dahi akıl erdirilemeyecek seviyede bir uygulamadır. Durumu olmayan arkadaşlarımıza hakaret seviyesinde bir sistemi yürürlüğe geçirmişlerdir. Kartın sene sonunda iade edilmesi ve verilen ücretin geri alınması gibi bir vaatte bulunmalarına rağmen geçen sene iade edilmeyen ve mağdur bırakılan bizzat arkadaşlarımız vardır. Sürekli değişen enflasyon yüzünden de, eğer alabilirseler, alacakları paranın verdikleri paradan çok daha değersiz olacağının okulumuzdaki tüm öğrenciler farkındadır. Bu yüzden okul olarak kartla alışveriş sisteminin kalkmasını ve para iadesini istemekteyiz.

Niçin böyle bir adım atıldığını düşünüyorsunuz?

Okulumuzda bu sistem sayesinde iade edilmemek üzere yüklü miktarda para toplanmaktadır. Devlet okulunda kart için para toplamanın yasal olmayışından, bunun sebebinin bazı kişi veya kişilerin cebini doldurma arzusu olduğunu düşünmekteyiz. Bazı pis arzularının peşinden koşan ve altında ezilen bizleri, yani öğrencileri görmezden gelenlerin yaptığı saçmalıktan öte bir şey değildir.

Sizler bu süreçte neler yaptığınız, kısaca bahsedebilir misiniz?

Bu süreçte sıra arkadaşlarımız ile neler yapabileceğimizi tartıştık. Daha sonra bir imza kampanyası yapma kararı aldık. 600’den fazla imza topladık. En kısa sürede müdüre bu imzaları teslim edip taleplerimizi ileteceğiz

Lisenizde yaşanan bu durum eğitimin ne kadar piyasacı bir hale getirildiğini gözler önüne seriyor. Birçok öğrencinin bu ücreti karşılayamayacağını ve okul idaresine tepki gösterdiğinizi belirttiniz. Bir dizi okulda öğrenciler bu gibi gündemlerden ötürü mağdur oluyorken liseli gençliğin tavrı ne olmalıdır?

Öğrenciler tavırlarını ortaya koymalı ve kendilerinin sömürülmesine dur demelidir. Eğer bugün haksızlığa karşı durmazlarsa, yarın idare onların hakkını daha da fazla gasp edecek. Bizim bugün burada çıkardığımız ses kantin kartına karşı ama dolaylı yoldan müdürün görevde olduğu süre boyunca yaptığı tüm gerici hareketlere ve yapacaklarına karşı bir direniştir.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Türkiye’deki tüm liseli sıra arkadaşlarımızı kendi okullarında olan veya olabilecek haksızlıklara karşı, hep birlikte geleceğe doğru adım adım ilerlemek için Sosyalist Liseliler safında mücadeleye çağırıyorum.