Bir Kanada-İngiltere işbirliği: Kanada casusunun 15 yaşındaki üç kızı IŞİD'e teslim etmesi örtbas edilmiş

Kitaba göre Britanya polis teşkilatının üç kız öğrencinin peşine düşüp uluslararası arama yürüttüğü dönemde ellerindeki bilgileri saklayan Kanadalı yetkililer, daha sonra ifşa olma korkusuyla Kanada'nın komploya dahil olduğunu kabul etti, ama Londra'yı Ottowa'nın rolünü örtbas etmeye ikna etmeyi başardı.

Bir Kanada-İngiltere işbirliği: Kanada casusunun 15 yaşındaki üç kızı IŞİD'e teslim etmesi örtbas edilmiş

Gazeteci Richard Kerbaj’ın Britanya, ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda arasındaki teknik istihbarat işbirliği mekanizması ‘Beş Göz’ün Gizli Tarihi’ hakkında yazdığı kitapta, 2015’te Britanyalı üç ergen kızı ‘IŞİD gelini’ olmaları için Suriye’ye sokan Muhammed el Reşid ile ilgili yeni iddialara yer verildi. Kitapta Raşid’in IŞİD için insan kaçakçılığı yaparken Kanada için casusluk yapması ve bu yüzden kızların bulunamaması skandalının Batılı müttefikler tarafından nasıl örtbas edildiği gözler önüne serildi.

Suriye’de doğurduğu üç çocuğunu kaybeden, Britanya’ya geri dönme talebi reddedilen ve 2019’da vatandaşlıktan çıkarılan ‘cihatçı gelin’ Shamima Begum artık 23 yaşında ve avukatları, insan kaçakçılığı kurbanı olduğu gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkarma kararına itiraz ediyor. İki kız arkadaşı Kadiza Sultana, Amira Abase’nin ise Suriye’de öldüğü varsayılıyor.

Kitaba göre Britanya polis teşkilatının üç kız öğrencinin peşine düşüp uluslararası arama yürüttüğü dönemde ellerindeki bilgileri saklayan Kanadalı yetkililer, daha sonra ifşa olma korkusuyla Kanada’nın komploya dahil olduğunu kabul etti, ama Londra’yı Ottowa’nın rolünü örtbas etmeye ikna etmeyi başardı.

Kitaba dek Kanadalı ve Britanyalı yetkililer, Batılı yabancı savaşçıları Suriye’ye götürenin Kanada casusu olduğu konusunda sessiz kaldı. Kitabın yayımlanması ise Britanya polis teşkilatı ve istihbarat servislerinin Kanada’nın faaliyetleri hakkında ne bildiğinin araştırılmasına yönelik çağrıları beraberinde getirdi.
Britanya ve Kanada, ABD’nin öncülüğündeki IŞİD’le savaşan koalisyonun başını çeken ülkelerden.