Bill Clinton'dan Ukrayna krizi yorumu

Clinton, NATO'nun doğuya genişleme politikasının Ukrayna krizine zemin hazırladığı yönündeki eleştirileri reddederek, ittifakın bölgede varlık göstermemesinin Rusya'nın komşularının güvenliğini 'daha erken vakitte tehdit etmesine' neden olacağını savundu.

Bill Clinton'dan Ukrayna krizi yorumu

Eski ABD Başkanı Bill Clinton, dün CNN televizyonuna verdiği röportajda Ukrayna krizi ve NATO’nun doğuya genişleme politikasını değerlendirdi.

Clinton, “Doğru şeyi doğru zamanda yaptığımızı düşünüyorum ve yapmasaydık bu kriz daha da erken ortaya çıkabilirdi” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daha önce NATO’nun güvenlik stratejisine dahil olmayı denediğini öne süren Clinton, “Yaptığım şey gerçekleştiği sırada Rusya’ya sadece NATO ile özel bir ortaklık değil, aynı zamanda gelecekteki en büyük güvenlik sorunlarımıza devlet dışı aktörler veya terör gruplarına kimyasal, biyolojik ve nükleer silah satan otoriter devletlerin neden olacağını savunarak NATO’ya nihai üyelik olasılığını da teklif ettim” diye konuştu.

Bununla birlikte Putin’in Sovyetler Birliği’nin çöküşü ve Nikita Kruşçev’in 1954’te Kırım’ı Ukrayna’ya verme kararına ilişkin olumsuz değerlendirmelerine değinen Clinton, Putin’in ifadelerini dikkate alarak mevcut krizin ortaya çıkmasının ‘sürpriz olmadığını’ iddia etti