Biden: 'Özgür dünya' Putin'e meydan okuyor!

ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Birliği ve G7 ülkelerinin, Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunan Rusya’nın ‘kalıcı normal ticari ilişki’ statüsünü kaldıracağını açıkladı.

Biden: 'Özgür dünya' Putin'e meydan okuyor!

ABD Başkanı Joe Biden, bugün Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımların uygulanacağını duyurdu. Müttefikleriyle tek ses olup Rusya’ya tepki verdiklerini belirten Biden’ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“Kalıcı normal ticari ilişki statüsünün ortadan kaldırılması noktasında müttefiklerimizle ortak bir duruş sergiliyoruz. Ukrayna’da demokrasiyi savunuyoruz. Putin’in saldırıları karşısındayız. Özgür dünya şu an Putin’e meydan okuyor. Biz, öncülük rolü üstleniyoruz. Yeni bir kanunla kalıcı normal ilişki statüsünü ortadan kaldıracağız.

Bütün ülkeler, Rusya’dan ‘en çok kayırılan ülke’ statüsünü geri alacak. İki ülke arasındaki ticari işlemler önünde herhangi bir engel olmuyor ve en düşük gümrük vergisi uygulanıyor. Avrupa Birliği ile bunu ‘kalıcı normal ticari ilişki’ olarak adlandırıyoruz. Bu ilişki statüsü kaldırıldığında Rusya’nın ABD ile ticareti zorlaşacak ve diğer uluslarla birlikte bunu uyguladığımız zaman Rus ekonomisine ciddi bir darbe indirmiş olacağız.

“ÇEŞİTLİ SEKTÖRLERDEKİ ÜRÜNLERİN İTHALATINI SINIRLAYACAĞIZ”

Çeşitli sektörlerden deniz ürünleri, votka ve elmas ürünlerinin ithalatına da sınırlar getireceğiz. Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası ile birlikte adım atacağız. Putin saldırgan konumunda ve bedel ödemesi gerekir. Rusya, uluslararası barışa ve istikrara saldırıyor.

G7 ülkeleri de Rus oligarklarına karşı önlem almaya devam ediyor. Aileleriyle birlikte onlara yönelik hedeflerimiz var. G7 ülkeleri olarak haksız kazanç sahibi oligarklara yönelik adımlar atıyoruz. Bu insanlar, Rus halkından para çalan insanlar. Bu insanlar, haksız kazançlarını bizim ülkemizde saklıyorlar.

“YAPTIRIMLARIN SONU PUTİN’E DAHA AĞIR BİR DARBE İNDİRMEK OLACAK”

Ülkemizdeki yüksek değerli ürünleri almalarına yönelik adımlar atacağız. Bizim attığımız adımların sonu, Putin’e daha ağır bir darbe indirmek olacak. Çünkü müttefiklerimizle birlikte tek bir ses olarak adım atıyoruz  Yaptırımlarımızın tamamı Rus ekonomisine ciddi bir darbe indiriyor. Rublenin değeri yüzde 50 azaldı. 240 ruble şu an 1 dolara denk geliyor. Moskova Borsası, ekonomi çökmesin diye iki hafta boyunca kapalı kaldı.