Biden açıkladı: ABD'den Rusya'ya yaptırımlar

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Donbass kararı sonrasında düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Biden açıkladı: ABD'den Rusya'ya yaptırımlar

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Donetsk ve Lugansk’ın egemenliği tanıma ve bölgeye asker konuşlandırma kararı sonrasında bugün Beyaz Saray’da konuşma yaptı.

Joe Biden’ın açıklamalarından özetler şöyle:

“-Bu halk cumhuriyetlerini tanıma hakkını nereden buluyor? Kesinlikle uluslararası hukukun ihlalidir bu. 1 ay önce sayın Putin’in yüzüne karşı birlikte hareket edeceğimizin ifade etmiştim, eğer Ukrayna’ya saldırı olursa, bağımsız devletleri tanıdığını iddia ederse.

-Rusya’ya uygulayacağımız yaptırımları açıklamak istiyorum. Ortaklarımızla işbirliği içerisinde belirledik. 4 finans kurumuna ve askeri bankaya yaptırım uyguluyoruz. Rusya’nın devlet borcuyla ilgili olarak batıdan finansmanını durduruyoruz. Artık Rusya Batı’dan finansman alamayacak.

-Yarından başlayarak aynı zamanda Rusya’daki bazı elit aile üyelerine karşı yaptırımlar uygulamaya başlayacağız. Almanya ile birlikte çalıştık. Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin ileriye gitmeyeceğinde mutabık kaldık. Rusya bedel ödeyecek. Yaptırımlar artacak.

-Bugün Rusya, Belarus’tan güçlerini çekmeyeceğini söyledi. Ben de halihazırda Litvanya, Letonya ve Estonya’da birliklerin artırılmasına karar verdim. Biz kesinlikle savaşa girmek niyetinde değiliz ama ABD müttefikleriyle birlikte her bir karışı savunacaktır

-Biz kan dökülmesine ihtiyaç duymuyoruz. Sayın ABD Dışişleri Bakanı bunlardan bahsetmişti. Askeri provokasyonların arttığını görüyoruz. BM Güvenlik Konseyi de bu konuda toplandı. Şu anda sözde bağımsız halk cumhuriyetleri Rusya tarafından tanınmış durumda. Bu uluslararası hukukun açık ihlal edilmesi anlamına geliyor.”