Bekaert'te grev sürüyor: 'Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak'

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yasaklama kararına rağmen greve çıkan Kocaeli Bekaert işçileri, direnişlerini kararlı şekilde sürdürüyor. Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, "Bu grev Türkiye’de grev yasaklanmalara bel bağlayan işverenleri korkuttu. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dedi.

Bekaert'te grev sürüyor: 'Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak'

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özçelik-İş ve Birleşik Metal-İş Sendikalarının Bekaert Çelik şirketinin iki fabrikasında aldığı grev kararını ‘milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü’ gerekçesiyle 60 gün ertelemişti.

Kocaeli’nin İzmit ilçesi Alikahya bölgesinde bulunan Bekaert fabrikasında, Cumhurbaşkanlığı’nın erteleme kararına rağmen işçiler greve çıkarak grev pankartını asmıştı.

ANKA’nın haberine göre, Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, Erdoğan’ın greve erteleme kararını ve işveren tarafından kendilerine gönderilen mesajla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

ERTELEME DEĞİL YASAKLAMA: Şu anda ismi her ne kadar grev erteleme kararı olsa bile aslında fiilen yasaklama… Çünkü, iki ay süre ile ertelenmesi iki ay süre ile greve başlanacağı hissiyatı yaratıyor; öyle bir şey değil bu. Bu yasaklamaktır. Bu karardan sonra bir daha grev yapamıyorsunuz, mecburen toplu sözleşme sürecini süreç ile hiç alakası olmayan yüksek hakeme götürmek durumunda kalıyorsunuz. Orası da tam bir facia, aslında hiç sözleşme yapmasanız daha iyi. Dolayısıyla bunu düzeltme ihtiyacı duydum.

BUNDAN SONRA HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK: Arkadaşlarımızın morali yerinde, dayanışma büyüyor. Umduğumuzdan çok daha fazla Türkiye’de gündeme oturdu. Çünkü Türkiye grev yasaklamaları konusunda sabıkalı bir ülke, bu yasaklanan 19’uncu grev. Aslında bu grev bu yasaklamaya karşı alınan bu tavır bundan sonrasında da bu yasaklara sığınıp işçiyi düşük ücrete işverenle iş birliği halinde mahkûm eden sarı sendikaların yahut grev yasaklamalarına sığınan işverenlerin de düzenini bozdu. Bundan sonrası açısından bu grev yasaklamaları ile ilgili o işverenlerin konfor alanı artık olmayacak. İşçiler açısından öğretici ve bu grevden Bekaert işçilerinin zam talebi başarı ile çıkacak. Bu Türkiye’de grev yasaklanmalara bel bağlayan işverenleri korkuttu. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. İşçi ne yapması gerektiğini biliyor.

“TALEBİMİZDE ISRARCIYIZ”

Telat Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

Şu anda buradaki işçi, ücret, ikramiye, aylık bazda almış olduğu yakacak parasında yılın başında olduğumuzu varsayarsak ortalama ücretimiz 10 bin lira civarında net. Bizim talebimiz bu 10 bin liralık ücretin 23 bin liraya çıkması yönünde. İşverenin teklifi de 15 bin lira düzeyinde. Şu anda anlaşmazlık konumuz bu. Zaten dün de Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı, daha önce 7 bin küsur diyen TÜRK-İŞ belki kendini kurtarma açısından bir 9 bin lira telaffuz etti. Öyle gözüküyor ki, asgari ücret net olarak 9 bin liranın bir miktar daha üzerinde olabilir. Dolayısıyla bizim istemiş olduğumuz yüzde 130’un aslında makul, günün gerçekliğine ne kadar uygun olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Biz talebimizde ısrarcıyız. Dolayısıyla bu ısrara işverenden yaklaşım bekliyoruz. Talebimiz karşılanıncaya kadar da grevimizi sürdüreceğiz, kararlıyız bu konuda.”