BBC İstanbul bürosu grevde

"İki yıl üst üste resmi enflasyon oranının çok altında zam teklif eden BBC işvereninin durumun ciddiyetini anlayamadığını görüyoruz"

BBC İstanbul bürosu grevde

BBC İstanbul bürosunda çalışan gazetecilerle BBC işvereni arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 9 Ağustos 2021’de başladı. Herhangi bir anlaşma sağlanamaması nedeniyle BBC çalışanları grev kararı aldı.

Gerçek Gündem’den Fırat Fıstık’ın haberine göre, Grev kararı, bugün BBC İstanbul bürosu girişine asılırken Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) adına yapılan açıklamada resmi enflasyonun yüzde 14,6 olduğu zamanda çalışanlara ise yüzde 7 zam yapıldığı belirtildi.

TÜİK, enflasyon oranını yüzde 36 olarak açıklarken BBC, bu sene için yüzde 20 zam önerdi. Açıklamada, “İki yıl üst üste resmi enflasyon oranının çok altında zam teklif eden BBC işvereninin durumun ciddiyetini anlayamadığını görüyoruz” denilirken şöyle devam edildi: “BBC işvereni İstanbul’daki çalışanlarına Türk lirası ile maaş ödemektedir. Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle İstanbul’daki maaş masrafları neredeyse yarı yarıya azalan BBC’den çalışanlarının emeklerine saygı duyan, adil bir teklif beklemek hakkımız. Ayrıca, İstanbul’da BBC adına gururla çalışan gazetecilerin bazı temel yan haklarından mahrum bırakılmasını kabul etmiyoruz. İstanbul’daki çalışanların hakları ile hem Birleşik Krallık’taki, hem diğer ofislerdeki BBC gazetecilerinin hakları arasında önemli farklar bulunuyor. Bu durumu ayrımcılık olarak yorumluyoruz.”

Gazeteciler adına yapılan açıklamada BBC yönetiminden ısrarla olumlu bir yanıt beklendiği, konuyu çözmek için ısrarla beklendiği vurgulandı ve “Karşı taraf ısrarla gerçeklerden uzak tekliflerini yeniledi. Bu uzlaşmaz tutum nedeniyle bugün grev uygulamasını başlatıyoruz. Adil bir teklif gelmediği müddetçe grev pankartımız burada kalmaya devam edecek, grev gözcülerimiz her gün burada nöbetlerini tutacaklar. Taleplerimiz makul ve BBC açısından karşılanabilir taleplerdir” denildi.