‘Bant daraltma araştırılsın’ önerisine AKP ve MHP’den ret

BTK’nın bant daraltma uygulamasının seçim güvenliği açısından araştırılması için HDP’nin Meclis’te verdiği ‘Bant daraltma araştırılsın’ önergesi AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.

‘Bant daraltma araştırılsın’ önerisine AKP ve MHP’den ret

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda bugün, HDP’nin “BTK’nın bant daraltma uygulaması seçim güvenliği açısından araştırılsın” önergesinin öne alınması önerisi görüşüldü. HDP’nin Meclis’te verdiği ‘Bant daraltma araştırılsın’ önergesi AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.

Öneriye ilişkin açıklama yapan HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısının ardından bant daraltma uygulaması yapıldığını hatırlatarak “Bant daraltması ne anlama geliyor? Olayın teknik tarafı; hukuki, siyasi tarafı var. Bu, engellemeden farklı bir şey. İnternetin giriş, erişim kısmındaki alanın daraltılması neticesi itibariyle engellemenin başka bir yöntemi olarak uygulanıyor. 10 saat süreyle sosyal medya platformlarına hiçbir şekilde girilemedi ve hiçbir haber alınamadı” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, 85 milyonun Taksim’deki saldırıyla ilgili bilgi almaya çalışırken iktidarın ‘sansür’ uyguladığını ve bant genişliğini daralttığını kaydederek şöyle konuştu:

Bütün dünya patlamayı konuşuyor, canlı yayın var. Ama Türkiye’deki vatandaşlarımız sağlıklı bir haber alamıyorlar. Niye? Çünkü BTK, keyfi olarak bant genişliğini daraltıyor. Vatandaşın haber alma, haber yapma özgürlüğünü elinden alıyor. Bant daraltması, bir sansürdür. Hükümetin ve iktidarın gerçeklerden ne kadar korktuğunun göstergesidir. Öte yandan, geçmiş haftalarda dezenformasyon yasasını konuştuk. Dağ gibi arkasında durdunuz.

Ama görüyoruz ki sizin dezenformasyon yasanız, yanıltıcı bilginin yayılması noktasında işlevsiz kalıyor. Ne yapıyorsunuz? ‘İnterneti ve sosyal medya platformunu tamamen engelleyelim’ diyorsunuz. Vatandaş internete erişemiyor; siz yetkililer, üst düzey yöneticiler tweet atıyor. Vatandaşın aklıyla dalga geçiyorsunuz.

Adıgüzel, “İnterneti engelleyerek aslında vatandaşı kaosa sürüklüyor. Terör örgütlerinin amacı ne? Halkı panik ve korkuya sevk etmek. Siz, halkın haber alma özgürlüğünü elinden alarak aslında terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürüyorsunuz, panik havası yaratıyorsunuz. Toplumun bu kadar bilgi almaya ihtiyacı olduğu dönemde iktidar, aslında interneti, sosyal medya platformlarını engelleyerek ve bant daraltarak yönetimdeki acziyetini tekrar gözler önüne seriyor” diye konuştu.

HDP’nin önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.