Bakan Nebati ekonomide pembe tablo çizdi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomi gündemine ilişkin konuştu, pembe tablo çizdi. İşsizliği tek haneye düşüreceklerini iddia eden Nebati, döviz kurunu kontrol altına aldıklarını öne sürdü.

Bakan Nebati ekonomide pembe tablo çizdi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Samsun İş Dünyası Buluşması’nda konuştu. Nebati, ekonomik krizden yakınanları hedef alarak, “Bu ülke yanmaz. Sosyal medyada yaygara yapanlara enflasyonla ilgili konuşacaksınız” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Dolar ve avronun artışa geçtiği 20 Aralık tarihi öncesini hatırlatan Nebati, “Yine akıllılar çıkmıştı. Vatandaşlarımıza ‘bunlara kulak vermeyin’ dedim. Diyenler zarar gördü. Diyenler kimdi aynı güruh. Kur stabil hale geldi, kontrolümüz altında. Tam bu ülkenin beklediği, öngörülebilir bir durumdayız. Çözüldü mü bu iş, çözüldü. Sorun ne? Enflasyon. 2018’den beri döviz kurunun oynak olması, yükselmesi enflasyonla birleşince enflasyonun artmasına sebep oldu. Bizi üzüyor mu? Üzüyor, sorun alanı olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Nebati, döviz artışını Rusya-Ukrayna arasındaki savaşla ilişkilendirerek, iki ülke arasında uzlaşı sağlayacak ismin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu öne sürdü. Nebati, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Recep Tayyip Erdoğan. Bu bir liderliktir. Neyin liderliğidir. Dünyaya güçlü olmanın, sorunların üstesinden gelmenin, insancıl ve adaletli bir şekilde bakmanın tezahürüdür. Cumhurbaşkanımızın Türkiye’nin olmadığı bu problemlerle kim nasıl hareket edecekti.” dedi.

“ENFLASYONU KALICI OLARAK ORTADAN KALDIRACAĞIZ”

Nebati konuşmasında şunları kaydetti:

“Çözüm üreten Türkiye, sorunların üstesinden gelen Türkiye, enflasyonun üstesinden gelecek olan Türkiye’dir, yine biziz. Paydaşlarımızla bu işin üstesinden geleceğiz. Borsa İstanbul rekor kırıyor, rekorlarını egale ediyor. Büyüme öncü göstergeler birinci çeyrekte de aynı performansta devam ediyor. İşsizliği inşallah tek haneye getirmiş olacağız Geçen yıl 30 milyon turist geldi. Bu yıl hem turist sayısındaki artış hem de gelirimiz artarak devam edecek. Rusya’dan turizmle ilgili sıkıntımız var ama hemen alternatif pazarlara yöneldik, eksikliği giderecek turizm gelirini bekliyoruz.

Yatırımlara devam, ucuz kredi veriyoruz. Eski yok. Yeni uygulamalara bakın. Enflasyonun altında bir kere. Çok çok altında. Yüzde 9. Kalkınma Bankamız ve kamu bankaları işbirliğiyle bu imkanları kullandıracağız. 50 milyar lirasını da turizm ve döviz kazandırıcı sektörlere kullandırılacak. Türk Lirası’na güvenin, TL ile işlem yapın. Kim yapacak yatırımları, siz yapacaksınız. Yaptığınız yatırımlarla işsizlik 10.7’ye düştü. Hızlı şekilde tek rakamlı işsizliğe gidiyoruz. Bu kredileri sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Öyle al parayı, dövize git, tüket, yata kata altına değil. İstihdam yaratacağınız yerlere götüreceksiniz bu parayı. Proje bazlı çalışıyoruz. Asla taviz vermiyoruz. Şikayetler geliyor, krediyi kullanamıyorum. Kusura bakma, üretim yapacaksan, ülkeye katma değer sağlayacaksan emrindeyiz, yoksa şikayet etme.

Küresel enerji fiyatları artmış. Tedbirler alıyoruz. Enflasyonu kalıcı olarak ortadan kaldıracağız. Lütfen beklentilerinizi buna göre oluşturun. Hesabınızı buna göre yapın. Kur korumalıyla nasıl dövizdeki oynaklıkları kaldırdık, TL cinsi varlıklara eğilimi artırdıysak bundan sonraki tedbirlerle döviz kurlarındaki önemli artışın olmadığını savaşta görerek de kanıtlamış olduk. Altın tasarruf sistemini kurduk, verileri paylaşacağız. Bankacılık sektörüyle, kuyum sektörüyle uyumlu çalışarak her ay katlamalı devam eden sistemi yakalamış durumda. Altını da tasarruf eko sistemini kurmuş durumdayız. Önümüzdeki süreçte toplantılarda sürekli halde güncelleme yaparak her türlü sorunun üstesinden gelecek adımlar atıyoruz. Ürün takibinin anlık yapılmasına yönelik dijital sistem kurulmasına karar verdik. Fiyatların aşırı şekilde şişirilmesi, beklentiler oluşturulması, stokçuluk gibi her türlü eylemin ortadan kaldırılmasını sağlayacak adımları atıyoruz.”