Bakan Dönmez: İhmal varsa gereği yapılacak

"21-27 Ağustos tarihlerinde Amasra'da denetim gerçekleştirildi. Bu denetimlerde teknik ve idari düzenlemelere aykırı husus tespit edilememiştir" diyen Dönmez, "En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak" ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez: İhmal varsa gereği yapılacak

TBMM Genel Kurulu’nda Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen ve 41 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciası görüşüldü.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, maden faciasına ilişkin Meclis’te bilgilendirmede bulundu.

“Söz konusu vahim hadisenin grizu şeklinde meydana geldiği değerlendirilmektedir. Galeride kısmi yangınlar oluşmuş, kömür üretimi bölümünde kısmi göçükler meydana gelmiştir” diyen Dönmez, “Madencilerimizden 58’i sağ tahliye edildi, 41 madenci kardeşimiz hayatını kaybetti. 11 madenci ise yaralı olarak hastaneye sevk edildi. Sadece İstanbul’daki 6 madencimizin tedavisi devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Maden ocaklarının yılda ortalama 4 kez denetlendiğini belirten Dönmez, “21-27 Ağustos tarihlerinde Amasra’da denetim gerçekleştirildi. Bu denetimlerde teknik ve idari düzenlemelere aykırı husus tespit edilememiştir” diye konuştu.

Dönmez, Sayıştay rapoları ile ilgili şunları ifade etti:

“2017 ve 2019 yılında Sayıştay raporlarında yer alan solunabilir ve patlayabilir tozla mücadele başlığı altındaki hususların dikkate alınmadığı iddiası ortaya atılmıştır. Bu iddiaya ilişkin ölçümler ve kontroller tam yapılmakta ve mevzuatta belirtildiği seviyede tutulmaktadır.

“Sayıştay raporunda kurum degaj yönergesi yükümlerinin titizlikle yerine getirilmesi gerekmektedir ifadesi de yine kamuoyunda yer aldı. Sayıştay’ın bulguları arasında yer alan kurum degaj yönergesine de riayet edilmektedir. 2022 yılı içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş denetçilerince kurum iş yerlerinde tam 26 denetim yapılmış olup bunun 4 tanesi Amasra Taş Kömürü İşletmesi müessesesi yer altı iş yerlerinde gerçekleştirilmiştir.
Sayıştay raporlarında yer alan hususlarla ilgili olarak aslında denetime yetkili olan MAPEG denetçileri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetçileri tarafından herhangi bir tespitte bulunulmamıştır. Kazanın olduğu gün Sayıştay raporunda yer alan ifadeler çarpıtılarak kömürün ifadesinde yer alan metan gazı miktarı çalışılan ortamdaki havada yüksek metan gazı tespit edildi şeklinde lanse edildi. Söz konusu ifade, o gün de açıklandığı gibi tamamen yanlıştır. Kömürün içindeki metan miktarı ile ocaktaki havalandırma içerisindeki metan oranı birbirinden farklı konulardır.”
“Soma ve Ermenek kazalarından sonra mevzuattaki düzenlemelere istinaden TTK’de iyileşmeler yapılmadığına dair iddialar atıldı” ifadelerini kullanan Dönmez, şunları söyledi: “Tüm müesseselerde bulunan toplam 200 kilometrelik yer altı açıklıklarında hayat hattı tesis edildi. Yer altı ferdi kurtarıcı değişim istasyonları kuruldu. Tüm iş süreçleri için risk değerlendirme yükümlülüğü getirilmiş ve bu husus müessese tarafından titizlikle takip edilmiştir.”

Bakan Dönmez, “Yeraltında metan, oksijen, karbonmonoksit, sıcaklık, hava hızını ölçen sensörlerin bulundurulma zorunluluğu yerine getirmiştir” dedi.

“Grizu patlamaları, kömürdeki metan miktarı değil, ortamdaki hava içerisindeki metan yüzdesi ile ilgilidir. Adı geçen raporlar, TBMM KİT Komisyonu’nda da görüşülmüş ve ibra da edilmiştir” diyen Dönmez, “Hiçbir endişeniz olmasın. En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak” ifadelerini kullandı.