Bağdat'tan Ankara'ya nota

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney’i bakanlığa çağırarak TSK’nın Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki operasyonları nedeniyle protesto notasını iletti.

Bağdat'tan Ankara'ya nota

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Metina, Zap ve Avaşin bölgelerinde başlattığı askeri operasyon ve “ihlaller” nedeniyle Türkiye’nin Irak Büyükelçisi Ali Rıza Güney’i bakanlığa çağırdı.

Irak Haber Ajansı’nda (INA) yer alan habere göre, Bakanlık, “bu tür kışkırtıcı eylem ve ihlallerin durdurulması” çağrısını içeren protesto notunu Türk Büyükelçiye iletti.

Dışişleri Bakanlığı, TSK unsurlarının “Irak topraklarından çekilmesi” talebini içeren notasında, “Irak, uluslararası sözleşme hükümlerine uygun olarak gerekli ve uygun önlemleri almak konusunda yasal hakka sahiptir. Her iki taraf da meydana gelen bu tür düşmanca ve tek taraflı eylemler karşısında Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve uluslararası hukuk kurallarına uymalıdır” mesajı iletildi.

PKK’lilerin Kürdistan Bölgesi’ne geçmişte Türkiye hükümeti ile yapılan bir anlaşmanın sonucunda geldiğine hatılatılan notada, Irak’ın egemenliğini ihlal etmeden, karşılıklı çıkarlar temelinde kalıcı çözüm için taraflar arasında güvenlik işbirliğine vurgu yapıldı.