BAE Dışişleri Bakanlığı'ndan İran Büyükelçisi Al Zaabi açıklaması

BAE Dışişleri Bakanlığı, İran Büyükelçisi Saif Mohammed Al Zaabi'nin 6 yıl aradan sonra İran’ın başkenti Tahran’a döneceğine dair açıklama yaptı

BAE Dışişleri Bakanlığı'ndan İran Büyükelçisi Al Zaabi açıklaması

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı, İran Büyükelçisi Saif Mohammed Al Zaabi’nin 6 yıl aradan sonra önümüzdeki günlerde İran’ın başkenti Tahran’a döneceğini belirtti.

Yapılan açıklamada, hareketin BAE’nin iki ülkenin ve bölgenin ortak çıkarları için İran ile ilişkileri güçlendirme çabalarıyla uyumlu olduğu vurgulandı.

Suudi Arabistan, Ocak 2016’da aralarında ülke vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuştu. İran Dışişleri Bakanlığı ise söz konusu idamlara tepki göstermişti ve ülkedeki protestolar sırasında Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası ateşe verilmişti.

Bunun üzerine Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt ve Sudan İran’la diplomatik ilişkilerini kesmiş, BAE ise ilişkilerini maslahatgüzar seviyesine indirmişti. Kuveyt bu ayın başlarında ise 2016’dan bu yana İran’a ilk büyükelçisini atadı.