Aziz Nesin'den bugünlere ışık tutan 'şeriat' yanıtı

"Şeriatçılık Anayasa'ya aykırıdır. TC Anayasası'nın 2. maddesi TC Devleti'nin laik olduğunu yazar. Ya Anayasa'yı değiştirirsiniz, ki yakında galiba değiştirilecek ve şeriat girecek onun yerine, öyle görülüyor, ya da Anayasa'ya uyarsınız."

Aziz Nesin'den bugünlere ışık tutan 'şeriat' yanıtı

27 yıl önce kaybettiğimiz Türk edebiyatının en önemli, en üretken kalemlerinden Aziz Nesin’in, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hulki Cevizoğlu’nun programında yaptığı şeriat tartışması hala hafızlarda. Bugün içinde yaşadığımız süreci özetlemesi bakımından da son derece önemli olan bu tartışmada, Nesin, “Şimdi Sayın Nesin ‘Ben dinsizim’ deme hürriyetine, hakkına sahip oluyor da ‘Ben Müslümanım, Ben şeriatçıyım’ deme hakkına ben niye sahip olamıyorum?” diyen Erdoğan’a şu yanıtı vermişti:

“Anayasa’ya aykırıdır da onun için… Şeriatçılık Anayasa’ya aykırıdır. TC Anayasası’nın 2. maddesi TC Devleti’nin laik olduğunu yazar. Ya Anayasa’yı değiştirirsiniz, ki yakında galiba değiştirilecek ve şeriat girecek onun yerine, öyle görülüyor, ya da Anayasa’ya uyarsınız. Hem şeriatçı, hem laik olunamaz. Ve bu mümkün değildir…”

Bugünlere ışık tutan o tartışma: