Anket: Erdoğan, olası rakibinin 7 puan gerisinde

AKP’li seçmenlere göre enflasyon yüzde 54,2.

Anket: Erdoğan, olası rakibinin 7 puan gerisinde

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi, son yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Geçen hafta tamamlanan araştırma Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kayseri, Samsun, Trabzon ve Van’da 1594 kişi ile yüz yüze görüşmeler sonucunda hazırlandı.

BirGün’de yer alan habere göre: Araştırmaya göre, kararsızlar dağıtılmadan oy dağılımlarına bakıldığında, AKP’nin oylarını kasım ayına göre 4,3 puan artırarak yüzde 32,1’e çıkardığı görülüyor. Bu oyların yaklaşık 1 puanı MHP’den, kalanı da büyük oranda kararsızlardan geldi. Kararsızlar dağıtıldığında, AKP’nin yüzde 38,2, CHP’nin yüzde 26,4, İYİ Parti’nin yüzde 12, HDP’nin yüzde 11,8, MHP’nin yüzde 7,6 oy oranında bulunduğu belirlendi. Cumhur İttifakı’nın oylarının yüzde 45,8 olduğu görüldü. Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi’nin kasım ayında gerçekleştirdiği araştırmada bu oran yüzde 43,9’du. Kararsız ve protesto oylarının toplamı ise yüzde 18,7’den yüzde 15,3’e düştü. CHP, İYİ Parti, HDP, DEVA, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nin toplam oy oranı ise yüzde 52,6 civarında oldu. Kararsızların azalması ve bir kısmının AKP’ye dönmesi sonucunda CHP’nin oy oranı da yüzde 1,8 puan geriledi.

ERDOĞAN GERİDE

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destek ise kararsızlar dağıtılmadan yüzde 37,9 oldu. “Erdoğan’ın rakibine oy veririm” diyenlerin oranı ise yüzde 45,2 oldu. Bu kategorideki kararsız olanlar ise yüzde 16,9. Araştırmaya göre; muhalefete yönelik 2021’in ikinci yarısında giderek yükselen ilginin kısmen azaldığı görülüyor.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini ne kadar iyi yapabildiğine dair seçmenin 10 üzerinden yaptığı değerlendirme de araştırma sonucunda yer aldı. Erdoğan’ın notu kasım ayında ilk kez 5’in altına düşmüştü. Son araştırmada da 4,81 oldu. Kasımda Erdoğan’ın seçimi kaybedeceğini düşünenler ilk kez yüzde 50’inin üzerinde idi. Ocakta “Erdoğan kazanır” diyenler oranı yüzde 53,1 oldu.

GİDİŞAT KÖTÜ

Araştırmanın dikkat çeken sonuçlarından birisi de ekonomiyle ilgili oldu. Seçmenlerin büyük çoğunluğu ekonominin kötüye gittiği ve geçmişe göre daha kötü olduğu kanaatinde. Kasım ayında ekonominin kötüye gittiğini belirtenlerin oranı yüzde 75,5’i bulmuştu. Ocak ayında az da olsa bir değişim olmakla birlikte halen büyük çoğunluk (yüzde 68,6) ekonomik gidişatın kötü olduğunu düşünüyor.

Seçmenler TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranına inanmıyor. Seçmenlerin sadece yüzde 18,5’i açıklanan oranın doğru olduğuna ikna olmuş. Seçmenlerin tahminlerine göre 2021 enflasyon oranı yüzde 57,7.

AKP’li seçmenlere göre enflasyon oranı yüzde 54,2. MHP’liler enflasyonun yüzde 49,3 olduğu kanaatinde. CHP’liler enflasyon için yüzde 59 oranını söylerken, İYİ Partililer yüzde 59,1 diyor.

Araştırmadaki verilere bakıldığında, Erdoğan ve Cumhur İttifakı’na verilen destek kasım ayından ocak ayına doğru kısıtlı da olsa arttı. Asgari ücretteki artış, dolar kurunun 18 TL’den 12 TL’ye düşmesi bu artışta etkili oldu. Ancak gelecekte enflasyon düşmediği takdirde bu kaydedilen artışın, yeniden eriyeceği ön görülüyor.