Almanya'da hükümete karşı hayat pahalılığı protestosu

Berlin'de dün sokaklara dökülen binlerce kişi, hayat pahalılığı krizini protesto ederken zenginlerden daha yüksek vergiler alınmasını istedi.

Almanya'da hükümete karşı hayat pahalılığı protestosu

Sosyal Demokratlar-Yeşiller-Hür Demokratlar hükümetine yönelik protestolar artıyor. Rusya yaptırımlarının körüklediği enerji krizi ve yüksek enflasyon sarmalındaki Almanya’da hükümeti protesto gösterileri tırmanıyor.

Alman başkentinde sol örgütler, destekçilerini sokaklara çıkmaya ve hükümetten artan enerji, gıda ve kira fiyatlarını düşürmek için harekete geçmesini talep etmeye çağırdı. Cumartesi günü Berlin’de sokaklara dökülen binlerce kişi, hayat pahalılığı krizini protesto ederken zenginlerden daha yüksek vergiler alınmasını istedi.

Almanya’daki enflasyonun 70 yılı aşkın süredir en yüksek seviyesinde olduğu ve ekim ayında yüzde 10.4’e ulaştığı bir zamanda geldi. Avrupa’nın en büyük ekonomisinde fiyat artışları hane halklarını ve şirketleri vururken, GSYİH’de yüzde 0.4’lük daralma öngören hükümet, 2023’te yürürlüğe girecek olan gaz ve elektrik fiyatlarına kısmi üst sınır getirmek gibi uygulamalarla artan enerji fiyatlarını dizginleme çabasında. Ama bu arada demiryollarında sübvansiyonlu yolculuk dahil diğer hafifletici önlemlerin çoğu sona erdi.

Önceki hafta Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’den ‘Alman vatandaşlarının mütevazı olmayı öğrenmeleri ve mevcut kriz sırasında fedakarlık yapıp kayba uğramayı kabul etmeleri gerektiği’ açıklaması gelmişti.