Almanya'da 'darbe planı' iddiası: Çok sayıda kişi gözaltında

Almanya'da "darbe planladıkları" iddiasıyla aralarında eski bir milletvekilinin de olduğu 25 kişi gözaltına alındı.

Almanya'da 'darbe planı' iddiası: Çok sayıda kişi gözaltında

Almanya’nın 11 federal eyaletinin yanı sıra, eş zamanlı olarak İtalya ve Avusturya’da yapılan baskınlarda aralarında  Almanya İçin Alternatif Partili (AfD) eski milletvekili Birgit Malsack-Winkemann ve görevdeki bir yargıcın da bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı.

Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann ve Federal Savcılık tarafından yapılan açıklamada, söz konusu 25 zanlının aşırı sağcı “İmparatorluk Vatandaşları” (Reichsbürger) adlı örgütün üyesi olduğu bildirildi.

Adalet Bakanı Buschmann, sabah saatlerinde, güvenlik güçlerinin 130 noktaya düzenlediği baskınlar esnasında Twitter hesabından paylaştığı mesajında,

“Demokrasi kendini savunmakta: Bu sabahtan itibaren teröre karşı büyük bir operasyon yapılıyor. Federal Başsavcılık, İmparatorluk Vatandaşları çevresinden terör ağı zanlıları hakkında soruşturma başlattı. Anayasal kurumlara silahlı saldırılar düzenlenme planları olduğuna dair şüpheler var” ifadelerini kullandı.

DW Türkçe‘nin aktardığına göre, Almanya’nın iç istihbarat örgütü olan Anayasayı Koruma Teşkilatı, ülke genelinde “İmparatorluk Vatandaşları” grubuna üye ya da destekçi yaklaşık 21 bin kişi bulunduğunu ve bunların yaklaşık yüzde 5’inin, yani bin 150 kişinin aşırı sağcı olduğunu bildiriyor.