Alman meclisi heyeti 5 günlük ziyaret için Tayvan'da

ABD'den Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin doruğa ulaştırdığı Tayvan'a heyet ziyaretleri tüm hızıyla devam ederken, bu kez Almanya'dan bir heyet 5 günlük ziyaret için Taipei'ye gitti.

Alman meclisi heyeti 5 günlük ziyaret için Tayvan'da

Tayvan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Almanya-Tayvan Parlamento Dostluk Grubu Başkanı Klaus-Peter Willsch başkanlığındaki 6 Alman milletvekilinden oluşan bir heyet, Kovid pandemisinin başlamasından bu yana ilk kez adaya ziyarette bulundu.

Bakanlık tweet atarak ziyareti duyurdu:

“Bakan Yardımcısı Yui, pendemi sonrası ilk Alman heyetini sıcak bir şekilde karşıladı. Federal Meclis’in Tayvan Dostluk Grubu Başkanı Klaus-Peter Willsch ve parlamentodaki partilerden 5 başkan yardımcısına 5 günlük verimli bir ziyaret diliyoruz. Zaman ve mesafe dostluğa gölge düşüremez!”

Heyet, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve onun yardımcısı Lai Ching-te’nin yanısıra savunma, dışişleri bakanları ve meclis başkanı ile görüşecek, meclisi, analitik merkezler ve güvenlik örgütlerini ziyaret edecek.
Bakanlığın perşembe günkü açıklamasında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ağustos başındaki tartışmalı ziyareti. sonrası ‘Alman heyetinin gezisinin Tayvan çevresindeki gerilimler ışığında özellikle önemli olduğu’ belirtildi.

Almanya’nın Taipei Temsilcisi Jorg Polster de ziyaretin Almanya’nın Tayvan ile diplomatik ve ekonomik bağlarını güçlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Tayvan’a Tek Çin politikası uygulayan ve Pelosi’nin ‘ayrılıkçılığa destek jesti’ olarak gördüğü ziyaretini kınayan Pekin, Tayvan çevresinde geniş çaplı askeri tatbikatlar düzenledi. O zamandan beri birçok ülkenin adaya heyet göndermesi, Tayvan Boğazı’ndaki gerilimi daha da artırdı.

Tayvan’ın fiili Berlin büyükelçisi Jhy-Wey Shieh, Alman milletvekillerini Pelosi’nin tartışmalı ziyaretinden sadece birkaç gün sonra Taipei’yi ziyaret etmeye davet ederken, Almanya’nın Tek Çin politikasına bağlılığını ‘modası geçmiş’ diye niteledi.