Aliağa raporu: 9 yılda en az 97 işçi yaşamını yitirdi

Aliağa’da 2013’ten bu yılın ilk 6 ayını kapsayan süre içerisinde yaşanan işçi ölümlerini raporlaştıran İSİG Meclisi, 9 yılda en az 97 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Aliağa raporu: 9 yılda en az 97 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Brezilya’dan Türkiye’ye getirilecek asbestli gemi São Paulo tartışmalarının odağındaki Aliağa’yla ilgili bir rapor hazırladı.

Rapora göre İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Yasası’nın uygulanmaya başlandığı 2013’ten Haziran 2022’ye kadarki süreyi kapsayan rapora göre Aliağa’da en az 97 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Raporda Aliağa’da kaydedilen işçi yaralanmalarının ve ölümlerinin başlıca nedenlerinin ezilme, patlama, yangın ve yüksekten düşme olduğu belirtildi.

İSİG raporunda bununla ilgili “Türkiye’de her yıl 2000 civarında işçi çalışırken ölüyor. Aliağa’da 1500 civarında gemi söküm işçisi var. Oran olarak baktığımızda Aliağa gemi söküm sektöründeki ölümlerin oranının Türkiye’de resmi olarak açıklanan işçi ölüm oranının 30 katına denk geliyor” denildi.

Rapora göre ayrıca Aliağa’da meydana gelen her 10 iş cinayetinden 3’ü ulusal basına yansımıyor.

ÖLÜMLERDE ‘TAŞERON’ ETKİSİ

Gemi söküm ve metal sektörlerinde “çavuş” denilen patrona yakın işçiler vasıtasıyla bir çeşit taşeron-güvencesiz çalıştırma koşulu hakim olduğunun belirtildiği raporda, yaşamını yitiren 16 kimya işçisinin 11’i taşeron işçisi olduğuna yer verildi. Ölen 11 inşaat işçisinin tamamı ise taşeron işçi olduğu belirtildi. Raporda taşeron işçi çalıştırmanın yaygın olduğu belirtildi.

Aliağa’da son 10 yılda iş cinayetlerinde ölenlerin 8’inin sendikalı işçi olduğuna yer verilen raporda, “Bu da oransal olarak tespit ettiğimiz ülke ortalamasının 3-4 kat üzerinde. Ayrıca ölen başka sendikalı işçiler de olabilir. Ancak bu üyelikler sadece kağıt üzerinde olduğu için kayıtlarımıza yansımamıştır. Aliağa köklü bir sınıf bilincine ve örgütlülüğe sahip. Önümüzdeki dönemde de bölgenin işçi mezarlığına ve Batılı ülkelerin çöplüğüne dönüşmesine karşı mücadelenin yükseleceğine olan inancımız tamdır. Biz de üzerimize düşen sorumlulukları yapmaya hazırız” ifadelerine yer verildi.