Aliağa gemi söküm tesisinde iş kazası!

İzmir'de bulunan Aliağa gemi söküm tesisinde yaşanan iş kazasında bir işçi ağır yaralandı.

Aliağa gemi söküm tesisinde iş kazası!

İzmir Aliağa’da yer alan gemi söküm tesislerinde yine bir iş kazası gerçekleşti. Yaklaşık 10 yıldır gemi sökümde çalışan 38 yaşındaki Yıldırım Kipel isimli işçi geçirdiği iş kazası sonucunda ağır yaralandı.

Şimşekler Gemi Söküm işletmesinde kesimci olarak çalışan Yıldırım Kipel, gemideki yakıt tankının kesimi sırasında yakıtın üzerine dökülmesiyle yandı ve hastaneye kaldıırıldı. Durumu ağır olan Kipel, kaldırıldığı Aliağa Devlet Hastane ’sinden Bozyaka Hastane ’sine sevk edildi.

Gemi söküm tesislerinde birçok kez meydana gelen iş cinayetlerinin ve kazalarının önlenmesi için gerekli önlemler alınmıyor. İşçiler ağır şartlarda ve güvencesiz koşullarda çalışmaya mecbur bırakılıyor. Sadece denetim zamanlarında göstermelik alının önlemler ağır koşullar altında çalışmak zorunda olan işçilerin hayatını tehlikeye atmaya devam ediyor.

Şubat ayında çalışma koşullarının iyileştirilmesi, gerekli önlemlerin alınması gibi temel hakları için gemi söküm işçilerinin gerçekleştirdiği grevin ardından geçen kısa bir süreden sonra tekrardan iş kazaları yaşanmaya başladı. İşverenler kendi karları ve çıkarları için işçilerin hayatlarını tehlikeye atmaya devam ediyor. Gemi sökümdeki çalışma koşulları düzeltilmedikçe işçiler ağır koşullarda güvenlik önlemleri alınmadan çalışmaya devam ettikçe iş kazaları ve cinayetleri yaşanmaya devam edecek. Bu iş kazası ilk değil, son da olmayacak.

Sınıf Tavrı birkaç ay önce çekmiş olduğu belgesel ile gemi söküm tesislerindeki ağır çalışma koşullarına dikkat çekmişti. Gemi Söküm ve oradaki çalışma koşulları ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için Sınıf Tavrı’nın Gemi Söküm direnişi ile ilgili yayınladığı “Gemi Söküm belgeselini” izleyebilirsiniz.