Akşener'den 'İbrahim Halil Oral' açıklaması

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Alevilerle ilgili düşüncelerini açıklarken "Benim dedemin babasının adı Ali. Benim sülalemde çok Hüseyin vardır" dedi.

Akşener'den 'İbrahim Halil Oral' açıklaması

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Habertürk TV’de katıldığı programda gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmede bulundu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimlerde Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıklamasına ilişkin konuşan Akşener, “Öncelikle aday olduğu için ‘hayırlısı olsun’ diyorum. Kulis bilgisi vardı, ‘aday olmayacağı’ yönünde. Sayın Bahçeli’nin dışında kimse telaffuz etmemişti. Hayırlı olsun, başarılar dilerim. Ama 6’lı masadan bakıldığında, biz genel başkanlar Cumhurbaşkanlığı adaylığını konuşmama kararını aldık. Bunu da diğer arkadaşlarımız hep söyledi. Şöyle bir durum var, biz Cumhurbaşkanı adaylığının ötesinde bu ucube sistemin ortadan kalkması, halkoyuyla, demokrasiyle, insanların tercihiyle değişmesi. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmesinin iddiasının sahibiyiz. Bu iddiada birleştik. Asıl olması gereken konunun tartışılmadığı, gözden kaçırıldığı, perdelendiği tartışma biçimi. Biz bunu reddediyoruz. Sayın Erdoğan’a bir tavsiyem, çağrım var; alsın seçim kararını. Diyelim ki yarın aldı, üç ay sonra seçim var. Biz de Pazartesi adayımızı açıklayalım. 2023 Haziran’ında dediğine göre o zaman biraz bekleyecek ve meraklanacak” dedi.

“ORAL’IN SÖZLERİ İSTİSMARA AÇIK”

Akşener, partisinin Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral’ın katıldığı canlı yayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin kullandığı “Alevi kimliği Sünniler için endişedir” sözleri üzerine de konuştu. “Sayın Oral’ın hangi niyetle söylerse söylesin, istismara açık olan bir sözü bunun arkasında bir genel başkanın, yöneticilerin kabul etmesi mümkün değildir. Sayın Abdullah Gül’ün eşinin başının kapalı olması sebebiyle sayın Gül’ün cumhurbaşkanı olmasını istemeyenler vardı. O gün sayın Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığının olmamasını, Hayrünisa hanımın başının örtüsüne bağlayanlar neyse benim gözümde bu cümle de aynıdır” diyen Akşener, Alevilerle ilgili “bakış açısı”nı da şöyle anlattı:

“Benim dedemin babasının adı Ali. Benim sülalemde çok Hüseyin vardır. Ben sünniyim. Siyasi görüş farklılığı üzerinden yürümek başka bir şey, etnik, dini, mezhepsel aidiyetler üzerinden farklılaştırmayı kabul etmemiz mümkün değil. Her evde Ali, Hüseyin, Hasan vardır. Ali’ye hayranız biz. Cesaretliğine, mertliğine. Bu işleri bilen her sünni dara düştüğünde ‘Medet ya Ali’ der. Bizim bu fay hatları yarılmalarını ortadan kaldırmamız gerekiyor.”