AKP'den başörtü gündemiyle ilgili muhalefete ziyaret

AKP heyeti, başörtüsü konusunda hazırlanan Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili olarak bugün Meclis'teki muhalefet partilerine ziyaret gerçekleştirdi.

AKP'den başörtü gündemiyle ilgili muhalefete ziyaret

Adalet Bakanı Bozdağ, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bugün MHP’nin yanı sıra CHP, İYİ Parti ve HDP’ye başörtü konusunda hazırlanan Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili ziyaret gerçekleştirdi.

İlk olarak MHP grubunu ziyaret eden AKP heyeti, burada MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay ve Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ile görüştü.

Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Bakan Bozdağ, “Bugün AK Parti grubunda Sayın Cumhurbaşkanı’mızın yaptığı açıklama çerçevesinde, Meclis’imizde grubu bulunan siyasi partilerimizden anayasa değişiklik teklifi hazırlık çalışmalarını değerlendirmek ve görüşlerini almak maksadıyla randevu talep ettik. Bu çerçevede ilk görüşmemizi MHP ile yaptık. Kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi anayasada değişiklik çalışmalarını esasında Cumhur İttifakı ile birlikte daha önce değerlendirdik. Bu çalışmalarımızı belli bir noktaya getirdik. Bugün son gelinen noktayı bir kez daha karşılıklı değerlendirme fırsatı bulduk. Bundan sonra CHP, HDP ve İYİ Parti ile görüşmelerimiz olacak. Bu çerçevede görüşleri hep birlikte değerlendirip kamuoyuyla paylaşacağız. Ne yapıyoruz, ne yapmak istiyoruz ve onların da bu çerçevede görüşlerini almak istiyoruz ve aldığımız görüşleri bu teklif taslağına nasıl monte ederiz onun değerlendirmesini ayrıca yapacağız. Teklif ondan sonra netleşmiş olacak yani şu anda elimizde bir teklifle grupları ziyaret etmiyoruz” dedi.

AKP heyeti bugün saat 15.30’da ise CHP Meclis Grubu’nu ziyaret etti. Hayeti, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay karşıladı.

AKP’nin ziyaret sonrası açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “AK Parti’nin hazırladığı anayasa değişikliği önerisinin içinde olmayacağımızı söyledik. Teklifi de gördükten sonra da değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.

Altay, temel hakların referandum konusu yapılmaması gerektiğini de belirterek şunları kaydetti:

“Bu konu, Sayın Genel Başkanımızın ‘kadına özgürlük, kamuda özgürlük’ noktasında verdiği kanun teklifi sonrası gelişen bir konudur. Biz prensip olarak bu konunun mesele olmaktan çıktığını söyleyegeldik. CHP bakımından Anadolu’da karşılaştığımız eleştirilere karşı bu konuda dürüstlüğümüzü ortaya koymak için Genel Başkanımız teklifini bizlerin de imzasıyla verdi. Temel hakların referandum konusu halinde olmaması gerektiğini söyledik. Birden çok maddeli bir anayasa değişikliğinin seçime 7 ay kalmışken yapılması doğru olmadığını düşünüyoruz. Yeni anayasanın yeni parlamentonun işi olduğunu düşünüyoruz. AK Parti’nin ‘çalışmaları birlikte olgunlaştıralım’ önerisinin içinde olmayacağımızı ifade ettik. AK Parti’nin gerçekleştirmek istediği anayasa değişikliği çalışmasının içinde olmayacağımızı söyledik.”

Bakan Bozdağ ise anayasa değişikliği konusunda bilgi aktarımı yaptıklarını ifade ederek, “Kendilerinden bu hazırlık sürecini katkı sunmalarını istedik. Geçmişte Türkiye, idari uygulamalarla yaşamaması gerektiği süreçler yaşadı” dedi.