AKP iktidarı 9 milyar euro AB fonu kullanmış

Çakırözer, “Sivil toplumu ‘foncu’ diye suçlayan AKP iktidarı 9 milyar euro AB fonu kullanmış” dedi.

AKP iktidarı 9 milyar euro AB fonu kullanmış

TBMM Genel Kurulu’nda, AB’ye aday ülkeler için 2021-2027 yıllarında öngörülen 14 milyar avroluk Katılım Öncesi Yardım Fonları’ndan (IPA) Türkiye’nin yararlanmasına ilişkin anlaşma kabul edildi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, AB fonlarının amacına uygun kullanılmadığını belirterek, “Milyarlarca euro, trilyonlarca lira fon kullanıyorsunuz ama Türkiye AB üyeliğinde ileriye değil geriye gidiyor…Yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü, bağımsız kurumsal yapılar, güçler ayrılığı ilkesi, denge, denetleme hepsini ayaklar altına aldıktan sonra Avrupa Birliği’nden değil 4 milyar 100 milyar gelse ne yazar” diye konuştu.

Çakırözer, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada da anlaşmanın komisyon ve genel kurul aşamasındaki görüşmeleri sırasında Türkiye’nin 2002’den bu yana 9,2 milyar euroluk AB fonu kullandığının açıklandığına dikkat çekerek, 2021-2027 döneminde de toplam 14 milyar euroluk fondan yararlanmak için yüzlerce proje hazırlandığının belirtildiğini aktardı. Çakırözer, AKP-MHP iktidarının yurt dışından destek alan sivil toplum örgütleri ve basın kuruluşlarına yönelik ‘foncu’ suçlamalarını anımsatarak, “Sivil toplumu ‘foncu’ diye suçlayan AKP iktidarı 9 milyar euro AB fonu kullanmış” dedi. Çakırözer, demokrasi, hukuk devleti, özgürlükler iyileşmeden hangi fon alınırsa alınsın üyeliğin gelmeyeceğini ifade etti.