AKP içindeki savaş çığ gibi büyür mü?

Albayrak’ın, Nebati’ye desteğini kestiği iddialarından sonra, Kurtulmuş’un ekonomi konusunda Erdoğan’a taleplerini ilettiğini ama halen daha somut adınlar için harekete geçilmediği kulislerde konuşulanlar arasında.

AKP içindeki savaş çığ gibi büyür mü?

Alperen Kandemir

Burjuva siyasetinin bir süredir krizde olduğu ortada. Altılı masa içerisinde yaşanan tartışmalar, CHP’nin kemik kitlesinin eski AKP’li Davutoğlu ve Babacanla kurulan ittifaka tepkisi, İmamoğlu’nun CHP ve burjuva siyaseti için büyük umutlar vaat etmesi ancak bunları bir dizi hareketiyle boşa çıkarması. Bunlar ikinci Cumhuriyet rejiminin restorasyon kanadının krizleri, peki kurucularda durum ne?

İkinci Cumhuriyet rejimini 2017’de hala meşruluğu sorgulanan bir referandum ile kuran AKP o günden beridir, krizlerle boğuşmakta. Bir yandan birinci Cumhuriyet’in son yıllarda yaşadıkları, diğer yanda AKP’nin rejim oturtması için ittifak unsurlarının belirsiz tavrı. Bunların hepsi AKP’yi ve saray ittifakını zorlamakta. Tabi bunlar yaşanırken AKP içinden yükselen seslerde sorunlar doğurdu. Erdoğan’ın bir dönem yanından ayırmadığı isimler bugün adeta kazan kaldırdı.

Son zamanlarda ortaya çıkan AKP içindeki kliklerde bu huzursuzluğun sebebi. Soylu ve Albayrak tartışmalarında birbirlerine adeta operasyon çeken AKP’liler sanırım Erdoğan’ın da dikkatini çekmiş olacak ki partiyi yeniden toparlama, kendi etrafında birleştirme çabası içine girdi.

Gelinen noktada Erdoğan’ın AKP içerisinde büyük bir ağırlığı olduğu inkar edilemez bir durum fakat eskisi kadar güçlü mü, bu soruya verilecek cevap sanırım hayır olmalı. Bunu sebebi 22 yıllık AKP iktidarının en derin ekonomik krizini yaşıyor olmamız. Artan maliyetler sonrasında AKP’yi destekleyen sermayenin zora girmesi ve yeni yollar araması AKP içerisinden farklı sesler çıkmasının bir diğer sebebi.

KRAL ÇIPLAK DEMEK NE KADAR MÜMKÜN?

AKP’li Bülent Arınç geçen hafta katıldığı bir toplantıda “Majestelerinin gazetecileriyle bazen baş başa gelirler havanın güzelliğinden suyun berraklığından bahsederler. O sırada da bazı ufak tefek şeyler konuşurlar. Zannedersiniz ki bir şey söyledi. Majestelerinin gazetecilerine havanın güzelliğinden, suyun berraklığından bahsetmek yeterli değil. Öksürmenin zamanıdır, bağırmanın zamanıdır, ‘kral çıplak’ demenin zamanıdır” ifadelerini kullanmıştı. Bunun ardından AKP içerisinden Arınç’a tepkiler gecikmedi. Mehmet Metiner, Arınç’ın partisinden ihraç edilmesini isterken AKP içinden pek çok isim, Erdoğan’ında katılıdığı Kızılcıhamam kampını işaret ederek orada neden sustuğunu sordu. Bunlar Arınç’ın AKP içerisinden beklediği tepkiler olduğu bilinmelidir. Ama bu söylemelerin AKP’nin içinde bulduğu durumda anlamı daha büyüktür.

ERDOĞAN KAPILARI KAPADI

Geldiğimiz noktada Erdoğan’ın bu konuda çok fazla hamle yaptığını göremiyoruz. Bugün basına yansıyan haberlerde Erdoğan’ın ekonomi politikasını bu şekilde devam ettireceğini öğrendik. Her ne kadar Erdoğan’a parti içinden tepki olsa da, bu tepkilere pek fazla kulak astığı söylenemez.

Albayrak’ın, Nebati’ye desteğini kestiği iddialarından sonra, Kurtulmuş’un ekonomi konusunda Erdoğan’a taleplerini ilettiğini ama halen daha somut adınlar için harekete geçilmediği kulislerde konuşulanlar arasında.

Sonuç olarak AKP içindeki kavganın daha da büyüyeceğini ve belki de yeni yasama yılında bu kavgaların meclis çatısı altında daha da görünür hale geleceğini söyleyebiliriz.