Ağrı'da su ve kanalizasyon altyapısı olmayan afet evlerinin karşısına kayak pisti yapıldı

Ağrı’da altyapısı tamamlanmayan, suyu ve kanalizasyon gideri olmayan afet konutlarının karşısına kayak pisti inşa edildi.

Ağrı'da su ve kanalizasyon altyapısı olmayan afet evlerinin karşısına kayak pisti yapıldı

Ağrı’da kayyum yönetimindeki Diyadin Belediyesi’nin su ve kanalizasyon gibi temel altyapı eksiklikleri bulunan afet evlerinin karşısına inşa ettirdiği kayak merkezinin maliyeti belli oldu. Kayak pisti için gerçekleştirilen dört ihale kapsamında, belediyenin kasasından toplam 1 milyon 751 bin 210 TL çıktı.

PİSTİN MALİYETİ 397 BİN TL

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre Diyadin Kaymakam Vekili Alper Balcı’nın başkanlık koltuğunda oturduğu Diyadin Belediyesi, kayak pisti için ilk ihaleyi Temmuz 2021’de gerçekleştirdi. Kayak pistinin yapım işi için düzenlenen ihale kapsamında 397 bin 500 TL’lik sözleşmeye imza atıldı.

Belediye, Aralık 2021’de ise “Baby Lift” adını verdiği kayak merkezine spor malzemesi almak için harekete geçti. Bu kapsamda, özel bir inşaat şirketi ile 13 Aralık 2021 tarihinde 313 bin 120 TL’lik anlaşma yapıldı. İdare, “İkinci el ski-doo kar motosikleti” almak için 11 Ocak’ta yeni bir ihale açtı. Van merkezli bir yapı şirketinden 26 Ocak’ta 250 bin TL’lik kar motosikleti satın alındı.

790 BİN TL’LİK MALZEME

Diyadin Belediyesi’nin kayak pisti için yaptığı harcamalar bunlarla da sınırlı kalmadı.11 Şubat’ta gerçekleştirilen “Baby Lift Kayak Merkezi’ne ekipman malzemesi ve mobilya alımı” ihalesi kapsamında yapılan harcama, kayak pisti için yapılan en büyük harcama kalemini oluşturdu. Belediyeyle özel bir firma arasında 9 Şubat’ta imzalanan sözleşmenin bedeli 790 bin 590 TL. Böylece belediyenin Aralık 2021 ile Şubat 2022 arasında kayak tesisi için harcadığı paraların toplamı 1,7 milyon TL’ye ulaştı.

SUSUZ TUVALETSİZ EVLER

CHP’li Murat Bakan, kayak pisti için yapılan bu harcamalara tepki gösterdi. İlçede altyapı hizmetlerinden yoksun konutlar olduğuna dikkat çeken Bakan, “Bu çağda insanlar evlerinin bahçesine tuvalet alanı olarak çukur açıp etrafını taşlarla örüp yer yapıyor ve kanalizasyon olarak buraları kullanıyor. Düşünün; tuvaleti olmayan, suyu olmayan bu evlerin hemen karşısına da milyonlar harcayıp kayak tesisi yapıyorlar” dedi.

“Bir tarafta yoksulluk, sefalet, yoksunluk, bir tarafta milyonluk kayak tesisi” sözleriyle eşitsizliğe dikkat çeken Bakan, şunları kaydetti:

“Devletin bütçesini, önce vatandaşın temel hak ve ihtiyaçlarını karşılamak için harcamak zorundasınız. ‘Evinde en temel iki ihtiyacını karşılayacak su ve kanalizasyon altyapısı olmayan vatandaşa kayak tesisi hizmeti sunmak kimin emri?’ diye sormak gerek. Evinde suyu, tuvaleti olmayan insanlara ‘Ama bak hemen burada kayak yapabilirsin’ demek nasıl bir aymazlık? Emir demiri keser, ‘Üstlerine’ göz boyasın, sosyal medyada algı yaratsın, kentine davet ettiği ‘misafirlerini’ bu kayak merkezinde ağırlasın, birilerinin gönlünü hoş etsin. Yani hayaller milyonluk kayak merkezi, gerçekler halkın susuz tuvaletsiz evleri…”