ADAM-DER'den 12 Mart açıklaması: Türkiye ABD'ye bağımlılıktan kurtulmalı, NATO'dan çıkmalı

ADAM-DER'den 12 Mart askeri darbesinin yıl dönümünde yapılan açıklamada "NATO üyeliğinden çıkılmadan Türkiye ne darbelerden kurtulabilir, ne de savaşlardan" denildi.

ADAM-DER'den 12 Mart açıklaması: Türkiye ABD'ye bağımlılıktan kurtulmalı, NATO'dan çıkmalı

12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbecileri tarafından sol görüşlü oldukları gerekçesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden atılan askerlerin örgütü Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER), 12 Mart 1971 askeri darbesinin 51’inci yıldönümünde, darbeciler tarafından işkence merkezi olarak kullanılan Zihni Paşa Köşkü’nün bulunduğu Erenköy’de Kuşluk Parkı’ndaki İşkence Kurbanlarına Saygı Anıtı’na çelenk bıraktı.

ADAM-DER’in yazılı açıklamasında “1961 Anayasası ile güvence altına alınmış, emekçilerin, gençliğin, aydınların, devrimcilerin mücadeleleri ile genişletilmiş hak ve özgürlükleri yok etmek için yapılan faşist darbenin üzerinden 51 yıl geçti ama saldırılar bitmedi” denildi. Açıklamada, önceki darbelerle hesaplaşılamadığı için 15 Temmuz 2016 tarihindeki askeri darbe girişimi sonrasında Türkiye’nin bu kez ‘sivil darbe’ye maruz kaldığı, tüm devlet erklerinin tek kişinin eline geçtiği vurgulandı.

ADAM-DER’in açıklamasında “Bütün bu darbelerin ortak yanı; ABD ile bağlantılı olmaları, özgürlüklere ve sola düşman olmalarıdır. ABD’ye bağımlılıktan kurtulmadan, NATO üyeliğinden çıkılmadan Türkiye ne darbelerden kurtulabilir, ne de savaşlardan” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şu ifadelerle son buldu:

“12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbecileri tarafından sol görüşlü olduğumuz için Türk Silahlı Kuvvetleri’nden atılmış askerler olarak, tüm darbeleri lanetliyor, ülkemizin gerçek anlamda demokrasiye ulaşması için ayrımsız tüm darbelerle hesaplaşılması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

Darbelerin temel hak ve özgürlüklere, emek barış ve demokrasi güçlerine verdiği zararın bilinciyle, her türlü askeri ve sivil darbeye, diktatörlüğe, savaşa karşı olduğumuzu, 12 Mart ve 12 Eylül askeri darbelerine teslim olmadığımız gibi, siyasal İslamcı faşizmin karanlığına da teslim olmayacağımızı bildiriyoruz.

ADAM-DER olarak, kültürler ve halklar coğrafyası ülkemizin gerçekten demokratikleşmesi ve barışa kavuşması için, tüm emek, barış ve demokrasi güçleri ile birlikte mücadeleyi sürdüreceğiz.

Saygılarımızla

Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği

ADAM-DER YÖNETİM KURULU”