ABD’den SDG'nin kontrolündeki bölgelere yaptırım muafiyeti

ABD, büyük oranda Kürt güçlerin kontrolünde olan Suriye’nin kuzeydoğusunda yabancı firmaların yatırımlarını yaptırımlardan muaf tuttu.

ABD’den SDG'nin kontrolündeki bölgelere yaptırım muafiyeti

Fas’ın Marakeş kentinde dün 76 devlet ve uluslararası kurumun temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun bakanlar toplantısı sonrasında Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita ile ortak basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Büyükelçi Victoria Nuland, ABD, büyük oranda Kürt güçlerin kontrolünde olan Suriye’nin kuzeydoğusunda yabancı firmaların yatırımlarını yaptırımlardan muaf tuttu.

ABD’nin geçen yıl, Suriye’de Kürt güçlerinin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) destek için koalisyon ortaklarından 45 milyon dolar topladığını söyleyen Nuland, bu yıl ise 350 milyon dolar toplamak istediklerini dile getirdi.

Nuland, ayrıca “ABD, Suriye’de IŞİD’den alınan rejiminin [Suriye yönetiminden bahsediyor] kontrolü dışındaki bölgelerde özel ekonomik yatırım faaliyetlerini kolaylaştırmak için önümüzdeki birkaç gün içinde genel bir lisans çıkarma niyetinde” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamanın ardından ABD Hazine Bakanlığı, tarım, inşaat ve finans sektörleri dahil 12 alanda Suriye’nin kuzeyine yönelik ticari faaliyetleri onayladı. Böylece o bölgelere yatırım yapan şirketler ABD’nin Suriye yaptırımlarından muaf tutulacak. Öte yandan Suriye’nin meşru hükümeti ve ABD’nin yaptırım listesindeki kesimlerle faaliyetlere izin verilmediği belirtildi.