ABD'de beyaz üstünlükçü/Neo-Nazi saldırısı: 10 kişi hayatını kaybetti

ABD’de New York eyaletinin Buffalo kentinde “beyaz üstünlükçü” Payton S. Gendron, süpermarkette bulunanlara ateş açtı, vurulanlardan 10 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi ise ağır yaralandı.

ABD'de beyaz üstünlükçü/Neo-Nazi saldırısı: 10 kişi hayatını kaybetti

ABD’de New York eyaletinin Buffalo kentinde “beyaz üstünlükçü” 18 yaşındaki Payton S. Gendron, süpermarkette bulunanlara ateş açtı, 11’i siyah, toplam 13 kişiyi vurdu. Vurulanlardan 10 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi ağır yaralı.

Yerel saatle 14.30 civarında gerçekleşen saldırıda vurulanlardan 4 kişi süpermarket çalışanı, ölenler arasında güvenlik görevlisi olan ve saldırgana müdahale etmeye çalışan emekli bir polis de var.

New York Buffalo saldırganın üzerinde ‘Kara Güneş’ sembolü bulunuyordu. Bu sembol aynı zamanda Ukrayna’daki Azov Taburu’nun da simgeleri arasında yer alıyor, Azov’un aynı ismi taşıyan bir dergisi de vardı.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Tutuklanan saldırgan ilk ifadesinde suçlu olmadığını söyledi.

Üzerinde askeri kıyafetler bulunan saldırgan, tüm saldırıyı kaskındaki kamera ile Twitch’den canlı yayınladı. Silahının üzerinde 2011 Norveç’te 77 kişinin yaşamını yitirdiği, 242 kişinin ise yaralandığı terör eylemlerinin faili Anders Breivik’in de isminin yazılı olduğu görüldü.

Yakalanmasının ardından, internette “bildirisi” yayınlandı. 180 sayfalık bildiride, “siyasi elitlerin beyaz nüfusu azaltmak için göç ve diğer politikaları kullandığı” ileri sürülüyor. Saldırganın planının, mümkün olduğu kadar çok siyahı öldürmek olduğu ifade ediliyor. Ayrıca saldırıya birkaç yıldır hazırlandığını da anlatıyor.

Saldırının düzenlendiği Tops Friendly Market, kentin güneyinde ağırlıklı olarak siyahların yaşadığı semtte bulunuyor. Kentte daha önce de 2019 yılında Latinlere nefret söyleminde bulunan bir saldırgan 20’den fazla kişiyi öldürmüştü.