ABD, Ukrayna'yı silahlandırmak için Almanya'da yeni bir komutanlık kurmayı planlıyor

ABD'nin Irak ve Afganistan'daki eğit-donat çabalarını model alan yeni sistem, ABD'li bir general tarafından yönetilecek olan Almanya merkezli tek bir komutanlık altında işleyecek.

ABD, Ukrayna'yı silahlandırmak için Almanya'da yeni bir komutanlık kurmayı planlıyor

The New York Times, ABD Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon) Batı’nın Ukrayna’ya askeri eğitim ve yardımını düzene sokacak yeni sistem planlandığını yazdı.

NYT’ye konuşan ABD’li yetkililer, ABD ile müttefiklerinin Ukrayna güçlerini nasıl eğitip donattığını elden geçirmeye hazırlanan Pentagon’un bunun için Almanya’da yeni bir komutanlık kuracağını, böylece Ukrayna güçlerine yönelik askeri eğitim ve yardım sistemini düzene sokacağını söyledi. Bunun Biden yönetiminin ‘Ukrayna’yı Rusya’ya karşı savaşında desteklemeye yönelik uzun vadeli taahhüdünü yansıttığı’ belirtildi.

Buna göre Ukrayna’ya askeri eğitim ve yardım sistemini düzene sokacak yeni sistem, ABD’li üst düzey bir general tarafından yönetilecek olan Almanya merkezli tek bir yeni komutanlık altında işleyecek.

Haberde “Rusya’nın Ukrayna operasyonunun başlangıcından bu yana doğaçlama yapılanlara resmi bir yapı kazandırmayı amaçlayan değişiklikler, kabaca ABD’nin son 20 yılda Irak ve Afganistan’daki eğit-donat çabalarını model alıyor” denildi.

ABD ordusunun Avrupa’daki karargahı olan Almanya’nın Wiesbaden kentinde kurulacak misyona yaklaşık 300 kişi tahsis edilecek. Ukraynalı askerlere ABD silah sistemlerini kullanma eğitimlerinin çoğu zaten orada veriliyor.
Haberde, önerinin mimarı olan General Tod D. Wolters’ın planı halefi Cavoli’ye devrettiği, Ağustos 2021’de ABD’nin Afganistan’dan tahliyesine komuta eden Korgeneral Christopher T. Donahue’nin son aylarda ABD’nin Ukrayna’ya yaptığı askeri yardımın çoğunu perde arkasından koordine ettiği, 82. Hava İndirme Tümeni’nin eski komutanı olan ve artık 18. Hava İndirme Birlikleri’ni komuta eden Donahue’nin Wiesbaden’deki ileri karargahından Ukraynalı generallerle muharebe ihtiyaçları hakkında konuşarak ve kendi Özel Operasyonlar geçmişinden yararlanarak Ukraynalı mevkidaşlarına tavsiyelerde bulunarak Ukrayna güçlerine denizaşırı eğitim verilmesini yönlendirdiği aktarıldı.

Ancak Pentagon yetkilileri, Ukrayna’daki çatışmaların ilk günlerinden beri Polonya ve Almanya’da konuşlanan Donahue ile komuta kadrosunun gelecek ay ABD’deki Fort Bragg ana karargahına dönmesinin planlandığını söyledi. Yani Pentagon’un daha resmi komuta yapısını yönetmesi için başka birine ihtiyacı olacak.

NYT, Pentagon’un eğit ve donat misyonunun konsolidasyonunu başlatmak için çoktan adımlar attığını, yaz boyunca Ukrayna’nın taleplerini 40’tan fazla ülkeden askeri bağışlarla karşılayan bir lojistik uzmanı hücresinin Almanya’nın Stuttgart kentinden Wiesbaden’e taşındığını yazdı. Buna göre Uluslararası Bağışçılar Koordinasyon Merkezi olarak adlandırılan ve 20’den fazla ülkeden subaylardan oluşan bu pek bilinmeyen grup, savaş alanı ihtiyaçları daha karmaşık hale gelen Ukrayna güçlerini desteklemede çok önemli bir rol oynuyor.

Pentagon, Ukrayna için 17 milyar dolarlık onaylanmış silah listesini yayımlamasının ardından Kiev’e 1.1 milyar dolar tutarında, 18 Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) dahil yeni uzun vadeli askeri yardım daha gönderileceğini söyledi. Ancak ABD ordusunun yaz boyunca stoklarından Ukrayna’ya gönderdiği 16 HIMARS’tan farklı olarak, yeni 18 HIMARS, silah üreticisi Lockheed Martin’e sipariş edilecek ve birkaç yıl içinde teslim edilecek.
Ukraynalı ve ABD’li yetkililer, Pentagon’un ABD stoklarından yeni silah ve mühimmat sevkiyatlarına ilişkin haftada bir ya da iki kez yaptığı açıklamaların, Kiev’in üst düzey komutanlarına eşzamanlı karmaşık saldırılar planlama güveni verdiğini söyledi. Ukraynalı askerlerin Amerikan ve diğer Batılı silah sistemlerinin nasıl çalıştığını öğrenmek için geçici olarak savaş alanından çekildiği, bugüne dek yaklaşık 2 bin Ukraynalının ABD topları ve insansız hava araçları konusunda eğitildiği kaydedildi.