ABD-Suudi Arabistan geriliminde yeni perde

Başta Riyad'taki yetkili ağızlar olmaz üzere ülkenin birçok medya kuruluşunda, OPEC+ kararının üye ülkelerce ortak alındığı, arkasında siyasi bir anlam bulunmadığı ifade edilerek, ABD'nin tutumunun yumuşatılması hedefli açıklamalar yapıldı.

ABD-Suudi Arabistan geriliminde yeni perde

ABD’nin petrol indirimiyle ilgili OPEC+ kararına karşı Suudi Arabistan ile girdiği uyarı ve suçlamaların yaşandığı süreçte, birçok Arap ülkesinden Riyad’la dayanışma ve destek açıklamaları yapıldı.

Fas, Mısır, Bahreyn, Filistin, Yemen, Umman, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Kuveyt’ten çeşitli düzeylerde yapılan açıklamalarda söz konusu ülkeler, 5 Ekim’de OPEC+ kararları konusunda ABD’nin Suudi Arabistan’a karşı aldığı tavırda Riyad’ın yanında yer aldıklarını duyurdu.

Başta Riyad’taki yetkili ağızlar olmaz üzere ülkenin birçok medya kuruluşunda, OPEC+ kararının üye ülkelerce ortak alındığı, arkasında siyasi bir anlam bulunmadığı ifade edilerek, ABD’nin tutumunun yumuşatılması hedefli açıklamalar yapıldı.

Suudi Arabistan’a bu süreçte birçok Arap ülkesinden destek ve dayanışma mesajları gelirken, kararların başta ekonomik gerekçelerle ve siyasi hedeflerden uzak olduğunun altı çizildi.