'ABD sonsuza kadar Suriye'de kalmayacak'

Rudaw'a konuşan ABD'nin son Şam Büyükelcisi Robert Ford, Rojava hakkında ABD sonsuza kadar Suriye'de kalmayacak dedi.

'ABD sonsuza kadar Suriye'de kalmayacak'

ABD’nin son Şam Büyükelçisi Robert Ford, Rudaw’a verdiği röportajda ABD’nin sonsuza kadar Suriye’de klamayacağını söyledi.

SONUÇ FARKLI OLACAK

Rojava’da şu anki durumu Güney Kürdistan’da 1995-97 yılları arasındaki duruma benzettiğini söyleyen Ford, “O dönem Irak Kürdistanı ABD hava savunması altındaydı, Erbil ve Süleymaniye hükümetleri bu sayede gelişti. Aynısı Suriye’de bugün Özerk Bölge için de geçerlidir. Ama beni endişelendiren şey, Amerikalıların sonsuza kadar Suriye’de kalmayacak olmasıdır. Aynı zamanda ABD, 2003’te Irak’ta Saddam Hüseyin’e karşı yaptığı gibi, Beşar Esad’ı devirmek için güç kullanmayacak. Suriye’de ABD politikası farklı. Dolayısıyla Suriyeli Kürtler için sonuçlar farklı olacak” dedi.

Kürtlerin bir şekilde Suriye hükümetiyle bir anlaşmaya varmaları gerektiğini söyleyen Ford, “Bu kolay bir iş mi? Bence değil! Çok zor olur. Şu anda sahip oldukları özyönetim ve bölgeleri üzerindeki kontrolleri devam edecek mi? Büyük olasılıkla, hayır. Bana göre yakın gelecekte yapılacak en önemli şey, örneğin Kürtçenin resmi dil olarak onaylanmasını sağlamaktır. Ya da diğer Suriye halklarıyla aynı haklara sahip olacak şekilde o bölge halkının vatandaşlık hakkını elde etmesidir. Tüm Suriyeliler gibi mülkiyet sahibi olma, pasaport alma, işletme ve yönetim kurma haklarına sahip olmalarıdır. Bence başta eşit vatandaşlık hakkı almaları önemli bir adım olur. Bu büyük bir başarı mı? Tabii ki hayır! Ama gerçek şu ki, Amerikalılar sonsuza kadar orada kalmaz” şeklinde konuştu.